Novosti

I ove godine u potpunosti je iskorištena omotnica za pčelare – isplaćeno 14,8 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14.837.591,84 kuna.

Posebno naglašavamo kako su navedene brojke rezultat pomno osmišljenih i provedenih osam mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

U tom smislu ističemo veliki odaziv pčelara za Mjeru 1 – Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara te Mjeru 2 – Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama.

Podsjećamo kako je i sve bolje evidentiranje i organiziranje pčelara doprinijelo porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu te razvoj ruralnih prostora.

Čestitke i pohvale hrvatskim pčelarima!

Izvor: https://www.apprrr.hr/i-ove-godine-u-potpunosti-je-iskoristena-omotnica-za-pcelare-isplaceno-148-milijuna-kuna/

Back to top button