Novosti

Potpisana 74 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja vrijedna gotovo 12 milijuna kuna

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić danas je u Splitu, u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, potpisala s poljoprivrednicima iz četiri dalmatinske županije 74 nova ugovora, iz mjere 6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja i mjere 8 Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti potpore od 11.886.647,66 kuna.

Za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava potpisano je 68 ugovora, ukupne vrijednosti potpore od 7.588.290,00 kuna, a svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

S današnjim danom sklopljena su ukupno 3.436 ugovora s trećeg natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 474.300.000,00 kuna čime se može financirati 4.261 projekt.

Za tip operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture potpisano je 6 ugovora, ukupne vrijednosti potpora od 4.298.357,66 kuna, a korisnici će izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa, postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma. Cilj ove operacije je povećanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima, što doprinosi očuvanju i poboljšanju biološke raznolikosti, uključujući područja ekološke mreže Natura 2000. Do sada je na drugom natječaju za ovu operaciju ugovoreno 66 projekata, vrijednih 44.246.324,85 kuna.

Izvor: https://www.apprrr.hr/potpisana-74-nova-ugovora-iz-programa-ruralnog-razvoja-vrijedna-gotovo-12-milijuna-kuna/

Back to top button