Novosti

Obavijest o završetku provedbe privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama

Ministarstvo poljoprivrede ovim putem obavještava sve zainteresirane strane da se zbog iskorištenja predviđenih financijskih sredstava, sa danom 5. lipnja 2020. godine, zatvara privremena izvanredna mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, koja se sukladno Odluci o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Narodne novine, broj 41/20), provodi od 2. travnja ove godine.

Mjera se provodila povlačenjem sa tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi, a obuhvatila je male mljekare, koje su u 2019. godini, od proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj, otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a do danas je dogovoren otkup za 175.987 kg proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna, što je ujedno i cjelokupni iznos predviđene pomoći malim mljekarama.
Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 143.789 kg proizvoda na 59 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi.

Učinci provedbe ove mjere uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hranu hrane osobama u potrebi.

 

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/obavijest-o-zavrsetku-provedbe-privremene-izvanredne-mjere-pomoci-malim-mljekarama/4032

Back to top button