Petak , 9 prosinac 2022
Iznajmljivači, pozor! EU za dužu sezonu otvara fondove od 300 milijuna kuna

Iznajmljivači, pozor! EU za dužu sezonu otvara fondove od 300 milijuna kuna

Čak 304 milijuna kuna nepovratnih potpora stoji od idućeg ponedjeljka na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima u turizmu koji su spremni ulagati u hotelske objekte radi produženja sezone 2016. godine.

Bilo da je riječ o gradnji novog bazena, kongresnim dvoranama, terasama, wellness-centrima ili sličnim sadržajima zbog kojih bi turisti dolazili u hotele izvan ljetnih mjeseci, poduzetnici mogu dobiti iz fondova EU-a nepovratne potpore od milijun do deset milijuna kuna. 

U natječaju pod nazivom “Podrška razvoju malih i srednjih poduzeća u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”, a za koji od ponedjeljka počinju prijave, mali poduzetnici mogu dobiti do 45 posto ukupne vrijednosti projekta, a srednji poduzetnici do 35 posto vrijednosti uloženog. Glavni kriteriji za dobivanje nepovratnih sredstava su broj zaposlenih i godišnji promet poduzetnika.

Sve to rečeno je na turističkoj konferenciji održanoj u sklopu sajma Gast-Pro koji je u srijedu započeo u Splitu, a na kojoj su sudjelovali turistički djelatnici, predstavnici banaka, konzultantskih kuća, HGK-a, turističkih zajednica, agencija i hotelijera. Financiranje ulaganja u podizanje kvalitete objekata u turizmu prati i HBOR, jer je jedan od važnih preduvjeta za dobivanje nepovratne potpore zatvaranje financijske konstrukcije za projekt te izvori financiranja, kazala je Mira Krneta, voditeljica HBOR-a za Dalmaciju.

Centimetar kraće

Koliko je bitno svaki detalj u projektu pažljivo navesti, na vlastitu je iskustvu prepričao Joze Tomaš, direktor splitskog hotela “Park”, koji je dobio 26 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz fondova za rekonstrukciju hotela.

– Treba puno strpljenja i snage da se svemu traženom udovolji, ali trud se isplati. Nama je, na primjer, problem bio što smo u projektu naveli da trebamo platno za projekcije veličine 178 centimetara, a nabavili smo platno od 177 centimetara. Za taj jedan centimetar razlike morali smo poslati brdo dokumenata, obrazloženja, objašnjenja… – kazao je Tomaš.

Nepovratna sredstva namijenjena su izgradnji i opremanju novih ili rekonstrukciji postojećih hotela kategorija od tri do pet zvjezdica, uz obveznu realizaciju dodatnih sadržaja koji pridonose produljenju turističke sezone i atraktivnosti ponude na destinaciji. A da sami hotelski kapaciteti, bez obzira koliko dobro uređeni, ne mogu biti jedino jamstvo produženja sezone, čulo se u nastavku konferencije koja je obrađivala temu kako produžiti sezonu.

– Kako su Split i županija u tom pogledu ove godine napravili daleko najveći iskorak u zemlji, to je konstatirano kako je za daljnji napredak u širenju sezone na zimske mjesece nužno produžiti letove aviokompanija od ožujka do studenoga, što se prema Splitu očekuje već iduće godine – kazao je Joško Stella, direktor TZ-a županije.

– Nužan je nastavak daljnje dobre suradnje između hotelijera, agencija, obiteljskog smještaja i turističkih zajednica koji su zajedničkim dogovorom, cjenovnim korekcijama i ponudom učinili Split i srednju Dalmaciju najtraženijom u posezoni u Hrvatskoj – kazala je Aliana Vukšić, direktorica TZ-a Splita.

Zbog svega toga, rečeno je, zadnjih pet godina u toj županiji je sezona svake godine od tri do šest dana duža, te se tako stiglo do sadašnjih osam mjeseci dobre popunjenosti kapaciteta.

– No, Splitu kronično nedostaje većih hotelskih kapaciteta jer sa sadašnjih 2,5 tisuća kreveta u hotelima teško može biti zanimljiv međunarodnim turoperatorima koji traže velike hotelske kapacitete izvan glavne sezone – kazao je Joško Čulić iz hotela “Luxe”.

Krčenje zemljišta

Projekti za koje turistički poduzetnici mogu dobiti nepovratna sredstva iz EU fondova su: priprema i krčenje zemljišta, trošak gradnje, rekonstrukcije i modernizacije hotela, troškovi uređenja okruženja i okoline, komunalni doprinos, cijene vodnih i energetskih priključaka, trošak uporabne dozvole, materijalna imovina (namještaj, TV, oprema), ulaganja u mjere energetske učinkovitosti, troškovi informatičko-komunikacijskih rješenja, ulaganje u nematerijalnu imovinu, savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje.

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA