Novosti

Europa za građane – poziv

Općina Radlje ob Dravi u kolovozu 2014.g. prijavila je projekt »Izbori, odaziv birača na izborima i elektroničko (e-glasovanje)« na program Europa za građane, Potprogram 2: Demokratski angažman i građansko sudjelovanje.

Projekt je prihvaćen i u prosincu 2014. donešena je Odluka o subvenciji. Projekt uključuje Sloveniju i Hrvatsku. Slovenski partneri su Općina Radlje ob Dravi, Općina Podvelka i Općina Ribnica na Pohorju. Hrvatska sudjeluje s Gradom Čazma i Gradom Biogradom na Moru.

Promocija europskog građanstva i poboljšanje uvjeta za demokratsko sudjelovanje građana u EU su uglavnom izbori i to posebno izbori zastupnika u Europskom parlamentu u kojem građani Europe izražavaju svoje mišljenje i donose odluke.

U ovom projektu želimo znati zašto unatoč mogućnosti građani ne glasuju i ne donose odluke u većoj mjeri. Zašto je odaziv na ovim izborima tako nizak i kako bi to bilo u slučaju elektroničkih izbora, bi li uvođenje elektroničkih izbora, odnosno e-izbora, to promijenilo? Je li mogućnost podnošenja glasa putem računala ta promjena i žele li birači drugačije izborne kampanje? Je li odnos politike i birača moralni problem koji je izazvao nastanak političke apatije? Probat ćemo pronaći najčešći uzrok ne sudjelovanja građana na izborima te približiti izbore sudionicima i javnosti.

Također će se izbori za Europski parlament usporediti s lokalnim izborima. Pokušat će se pronaći odgovor zašto se razlikuju u broju glasača i koje su razlike u izbornim kampanjama. Kako izbore za Europski parlament približiti građanima kroz izborne kampanje, kao što se to radi na lokalnim izborima, a da ima smisla?

Projekt će trajati od 4. do 6. rujna 2015.g. u Radlju ob Dravi (velika dvorana hotela i dvorca)

RASPORED

4. 9. 2015 petak

16:00 – 17:30 Dolazak partnera iz Hrvatske i Slovenije

17:30 – 18:00 Konferencija za tisak (mala dvorana hotela)

Prijem sudionika, predstavljanje programa Europa za građane i Europske komisije, predstavljanje kulture sudjelujućih općina, podjela terminskog plana, predstavljanje projektnog događaja

5. 9. 2015 subota

Kulturna baština u općini Radlje ob Dravi – Regionalni muzej Koruške

Predstavljanje rezultata izbora za Europski parlament – MEP Tanja Fajon

Rasprava s Tanjom Fajon na temu »Kako postići veće sudjelovanje na izborima za Europski parlament« – MSC vodi Alan Bukovnik.

Okrugli stol »Razlike između lokalnih izbora i izbora za Europski parlament« – MSC vodi Alan Bukovnik

 

6. 9. 2015 nedjelja

Umjerenost na temu lokalnih izbora “Kakvo ulaganje energije i vremena predstavljaju izbori za kandidate koji su kandidati za gradonačelnika” – vodi Anton Kovše.

Okrugli stol: Kako do e – lokalnih izbora, prednosti i nedostaci e – izbora, mladi postavljaju pitanja – vodi Srećka Gec.

Sport i opuštanje, aktivnosti u sportskoj zgradi – Javna ustanova za sport, kulturu, turizam i mladež Radlje ob Dravi.

19:00 Odlazak partnera i završetak projekta

Pozivamo vas da nam se pridružite na projektnom događaju.

Ovaj projekt se prijavljuje za financiranje od strane Europske komisije.

Ova publikacija (komunikacija) je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.

 

»With the support of the Europe for Citizens programme of the European Union«

Back to top button