Novosti

LAG Laura primjer dobre prakse u Hrvatskoj

U petak 12. prosinca 2014. godine u Zagrebu, Ministarstvo poljoprivrede je organiziralo svečanost povodom završetka ugovaranja IPARD korisnika. Na ovu svečanost su bili pozvani, uz voditelja LAG-a Laura Ivana Čupića (korisnik mjere 202), i ostali predstavnici privatnog sektora kao najuspješniji korisnici mjera 101, 103, 301 i 302 koji su svoja ulaganja financirali upravo sredstvima IPARD-a. Okupljenima su se obratili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, pomoćnica ministra Davorka Hajduković te ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo.

Osim najuspješnijih korisnika Programa na svečanosti su prisustvovali i predstavnici ostalih ministarstava, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Venko Ćurlin, te predstavnici institucija koje su bile uključene u provedbu ovog pretpristupnog programa Europske unije.

LAG Laura je jedini LAG u Hrvatskoj koji je odabran kao najuspješniji korisnik mjere 202 u sklopu IPARD programa, od 67 ovakvih organizacija u Hrvatskoj, jer je jedini povukao maksimalan mogući iznos u prvoj godini provedbe.

Od osnivanja LAG-a Laure 2009. godine do sada potpisano je 55 projekata sufinanciranih iz nacionalnih izvora u ukupnoj vrijednosti 3 milijuna kuna te 28 sufinanciranih iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti 1,1milijun eura. Uz njih, LAG „Laura”je izdala šest pisama potpore za projekte koji su se prijavljivali na Program IPARD, a bili su u skladu s Lokalnom razvojnom strategijom. Od šest projekata četiri su odobrena, a ukupna im je vrijednost 36 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna bespovratnih. Konkretno, radi se o opremanju mini-uljare, opremanju pogona za preradu maslina, gradnji gospodarske građevine za preradu ribe i rekonstrukciji i opremanju pogona za preradu proizvoda u ribarstvu.

Danas je u pripremi dosta velikih projekata za strukturne fondove, a paralelno se izrađuje nova „Lokalna razvojna strategija 2015.- 2020. g.” na temelju koje će raspolagati iznosom od 3 do 5 milijuna €. Za dodjelu tih sredstava raspisivat će se natječaji za sufinanciranje projekata.

IPARD program kao poveznica unaprjeđenja života na ruralnim područjima poslužio je i kao odlična priprema administracije ali i potencijalnih korisnika na provedbu daleko izdašnijeg Programa ruralnog razvoja 2015 – 2020. Novi Program ruralnog razvoja daje mogućnost korištenja 2,4 milijarde eura sredstava do 2020. godine koja mogu biti utrošena na financiranje ulaganja u sklopu neke od 16 mjera predviđenih ovim Programom.

Izvor : Zadarski list

Back to top button