Novosti

Novi uspjesi ravnokotarskih vinara

Uručivanjem nagrada i priznanja najboljima u hotelu Astarea u Mlinima kod Dubrovnika završen je 24. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2014. Od ukupno 345 priznanja, predstavnici s područja Zadarske županije osvojili su čak 49 medalja, od čega 20 zlatnih, 16 srebrnih i 13 brončanih.

– Zadrani su se i ovaj put iskazali, prokomentirao je Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora ove  trodnevne, po mnogima najveće smotre vinara u RH.

– Kakvoća je sve bolja i kod mladih otvorenih vina. Čak i u uvjetima prirodne katastrofe, kakvom se može okarakterizirati ovogodišnja vinogradarska sezona, dobri vinari su pokazali da umješnom preradom mogu napraviti ne samo dobra, nego i šampionska vina, kaže Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije i organizatora Sabatine.

Ove godine to je pošlo za rukom stručnjacima PZ Maslina i vino iz Polače. Njihov Cabernet Souvignon 2014. u kategoriji mladih otvorenih vina bio je najbolji od svih pristiglih na ocjenjivanje, te je u svojoj kategoriji osvojio prestižnu titulu – Šampion Sabatine 2014. godine.

– U stvaranju k uspjehu, krv, znoj i suze, u ljubavi s prirodom i poskokom, donose pobjedu, prokomentirao je u svom stilu Radoslav Bobanović, voditelj projekta i direktor PZ Maslina i vino.

Radi se o vinu iz ekološke proizvodnje, naglasio je Bobanović, podsjetivši da su i lani osvojili šampionsku titulu za najbolje zadružno vino. Dvije titule u dvije godine za redom potvrđuju da su pogodili kad su prije osam godina na nekadašnjem šumskom zemljištu, opožarenom i miniranom u Domovinskom ratu, uz veliki trud zadrugari i djelatnici ove zadruge zasadili 12.000 stabala maslina, 50.000 trsova vinove loze, 600 smokava, a podignut je i prvi nasad šipka.

SABATINA ZADARANI 2 (2)

Izvor : Zadarski list

Back to top button