Novosti

LAG “LAURA” uspješno provela projekt “Gnalić” iz programa ERASMUS +

LAG “Laura” je provela projekt “Gnalić” iz programa ERASMUS + financiran od strane Agencije za mobilnost u iznosu od 7040 EUR. Projektne aktivnosti su trajale od 01.10.2014. do 06.10.2014. u Biogradu na Moru, a sam projekt je okupio 21 sudionika u dobi između 18-30 godina iz Hrvatske, Italije i Turske koji su se bavili istraživanjem zajedničke povijesti koja povezuje ovaj dio Mediterana te su istražili kako se miješanje kultura odrazilo na stvaranje sadašnjeg kulturnog identiteta spomenutih naroda. 

U 16. stoljeću se dogodio brodolom kod otočića Gnalića u Hrvatskoj. Brod je za sultanov harem u Turskoj prevozio stakla za prozore, svilu za sultaniju i razne druge predmete, a krenuo je na put iz Mletačke Republike, a danas, u 21. stoljeću, brodolom čija je priča povezala ove tri zemlje  je na neobičan način povezao mlade ljude koji dolaze iz njih.

Kroz istraživanje zajedničke povijesti mladi su uvidjeli odakle dolaze njihove kulturalne sličnosti te kako se miješanje kultura odrazilo na stvaranje sadašnjeg kulturnog identiteta spomenutih naroda. Mladi su se također bavili problemom nezaposlenosti mladih kako u njihovim zemljama tako i u ostatku Europe. Italija, Hrvatska i Turska su imale mnogo utjecaja jedni na druge kroz povijest i pri stvaranju nacija kakve su danas.

Krajnji rezultat projekta su stvaranje brošure sa rezultatima projektnih aktivnosti te web-blog na kojem će se razmjena iskustava mladih nastaviti i nakon projekta, stvorit će se dugotrajna prijateljstva mladih sudionika ovog projekta te tako potaknuti daljnja kooperacija mladih. Organiziranjem ovog projekta LAG “Laura” je željela pružiti priliku organizacijama iz Europe da podijele svoja iskustva te steknu nova znanja i vještine te da se ostvare nova poznanstva te stvori mogućnost za stvaranje novih projekata u okviru ERASMUS + programa. Učinak razmijene mladih odrazit će se tako ne samo na mlade koji su sudjelovali na razmijeni već i na njihove ciljne grupe tj. njihove organizacija.

Mladi su na ovom projektu provodili brojne radionice, posjetili Zavičajni muzej Grada Biograda koji je bogat artefaktima te posjetili samu lokaciju potopljenog broda. Ciljevi razmijene su bavljenje temom aktivnog građanstva, zagovaranje tehnika neformalnog učenja, otkrivanje ERASMUS + programa te smještanje istoga unutar konteksta rada mladih, razvoj kooperacije diljem Europe te poboljšanje povezivanja unutar Europe,  učenje o nezaposlenosti mladih i različitim dijelovima Europe,  razvoj skupnog razumijevanja koncepta Europskog građanstva, razvoj sposobnosti korištenja neformalnih metoda učenja s drugim mladima unutar organizacija u kojima sudionici djeluju, razvoj znanja o ERASMUS + programu koje se može koristiti u daljnjem radu te, na kraju, stvaranje novih zajedničkih projekata.

Mladi su kroz ovaj projekt stekli bolje razumijevanje drugih kultura, svoje i zajedničke bogate povijesti te prijatelje za cijeli život, što je najveća vrijednost ovakvih projekata. Inače, LAG “Laura” je do sada sudjelovala na više od 80 projekata financiranih RH i EU sredstvima te poseban naglasak u radu stavlja na djelatnosti mladih.

Izvor : Lokalna akcijska grupa “LAURA”

 

Back to top button