Novosti

RADIONICA OBNOVE SUHOZIDA

Turistička zajednica Općine Tkon i LAG” Laura” u suradnji sa Udrugom “4 Grada – Dragodid” 22.06.-25.06.2014 organizira info radionicu “Obnove i očuvanja suhozida i bunja na području Općine Tkon” uz potporu Ministarstva kulture i OTP banke.

Ovogodišnja radionica će trajati četiri dana te će sadržavati više praktičnog rada od prošlogodišnje koja se sastojala od predavanja, praktičnog rada, ali i obilaska otoka Pašmana. Za vrijeme održavanja prošlogodišnje radionice obilježavali su se svi zanimljivi suhozidi i bunje za kartu suhozida u Hrvatskoj. Očekuje se velik odaziv volontera iz udruge “4 Grada – Dragodid” te sa područja Općine Tkon kao i sa cijelog područja LAG “Laura”. U ponedjeljak, 23.06. će svoju potporu iskazati svojim dolaskom i konzervatori iz Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Zadarskog odjela pri Ministarstvu kulture.

Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija o vrijednostima suhozida, tehnici suhozidne gradnje općenito, povijesti i  načinu njihovog nastanka, prevenciji devastiranja naše ruralne baštine te očuvanju iste, a kroz sve ovo stvoriti zanimljiv turistički proizvod.

“Ministarstvo  kulture Republike Hrvatske prihvatilo je modalitet zaštite suhozida kroz zaštitu same tehnike gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Vještina zidanja “u suho” tako je zaštićena na nacionalnoj razini rješenjem o preventivnoj zaštiti čije je trajanje 3 godine. U te bi se tri godine trebao evaluirati ovaj pristup zaštiti suhozida te pripremiti konačno rješenje o trajnoj registraciji.  Ponosni smo da je udruga 4 GRADA DRAGODID imala istaknutu savjetodavnu ulogu u definiranju ovakvog koncepta zaštite suhozida”, izvor  www.dragodid.org

Pozivamo sve ljubitelje suhozida na učenje i druženje kroz teoretsku i praktičnu radionicu obnove suhozida  da dođu u Tkon od 22.-25.06. Prvi sastanak je u nedjelju 22.06.2014 u 09:00 ispred ureda TZO-Tkon, Mulina 6.

Za više informacija o projektu “Obnova suhozida”, slobodno kontaktirajte: Nadia Varunek, TZO – Tkon, nadia@tkon.hr ili 099/3179-186.

Izvor: LAG Laura

 

Back to top button