Novosti

PZ MasVin dobio certifikat halal

Trojici izlagača 7. Agro Arce, Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji je održan u Biogradu, dodijeljeni su certifikati halal kvalitete, i to Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi Maslina i vino iz Polače i slatinskom proizvođaču meda i proizvoda od meda Agro Favoritu. Certifikate su dodijelili Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i zadarski imam Ćamil Bašić.

Svjetsko halal tržište se samo u prehrambenoj industriji procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara i posljednjih godina raste stopom od deset do dvadeset posto. Halal industrija bilježi rast i u Hrvatskoj, jedinoj zemlji Europske unije s jedinstvenom halal normom. U Hrvatskoj danas dvije i pol tisuće proizvoda ima halal certifikat, a najveći izvoznici su tvrtke Kraš, Vindija i Podravka.

Radoslav Bobanović iz zadruge MasVin koja u Polači kraj Biograda obrađuje 12 tisuća stabala maslina, osim prilike za izvoz u certifikatu vidi i dodatnu potvrdu za njihova ekološka maslinova ulja, ali i turistički potencijal. “Mi sada možemo ugostiti turiste i goste islamske vjeroispovijesti i ponuditi im da na mjestu gdje i nastaju konzumiraju kvalitetne domaće proizvode”-rekao je Bobanović.

Halal gost troši u prosjeku 500 dolara više dnevno nego prosječan gost. Ipak, prošle je godine tek oko 2700 gostiju s Arapskog poluotoka posjetilo Hrvatsku. Prema istraživanju koje je proveo Institut za turizam razlog maloj posjećenosti leži u nedovoljnoj promociji na tim tržištima, ali i nedovoljnom broju pružatelja usluga prilagođeniih ovim gostima, kazao je Dugonjić, dodajući da je zbog toga i pokreno inicijativu za prezentiranjem Hrvatske kao halal-friendly zemlje.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Back to top button