Četvrtak , 6 listopad 2022
Nagrađene najbolje inovacije 7. Agro Arce

Nagrađene najbolje inovacije 7. Agro Arce

Mljekomat, inovacija čakovečke tvrtke Letina inox, dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 7. Agro Arci,međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji se ovog vikenda održavao u Biogradu na Moru. Zahvaljujući uspješnoj komercijalizaciji i plasmanu na tržištu, ova je domaća inovacija dobila najprestižniju nagradu sajma. Već 15-ak mljekomata u Hrvatskoj je u upotrebi, a kupca je našao i na ovogodišnjoj Agro Arci.

Nagrade za ovogodišnje izlagače

Nagradom Agro Arce nagrađeni su i:

  • MBO-T revolucija gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca
  • certificirano organsko gnojivo zadarske tvrtke Telluris-Medina
  • uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarde Čupić iz Vodnjana
  • propocijan kapsule i proizvodi od aronije tvrtke PIP iz Pisarovine
  • uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornj Vlade Moulisa iz Daruvara
  • naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca

Među njima su se našle i dvije inovacije – pakiranje kruha obloženo nano materijalom i proizvodnja inteligentnog i elektroničkog papira za operacijske sale dvojice inovatora iz Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran te znanstveni inovativni projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom “Prirodni, ekološki odabir za dobrobit zdravlja životinja i ljudi te gospodarstva”.

Nagrade i najmlađima

Nagradu Agro Arce u kategoriji mladih izlagača, dobili su učenici Osnovne škole Milke Trnine za grupu proizvoda od jabuka.Ove je godine u Biogradu predstavljeno više od 400 inovacija, proizvoda, projekata i tehnologija, a poseban naglasak ovogodišnje Agro Arce bio je na halal prehrambenoj industriji. Trojici izlagača – Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi MasVin iz Polače i poznatom slatinskom proizvođaču meda Agro Favoritu dodijeljeni su certifikati halal kvalitete.

Izvor: Agro klub