Novosti

Edukacijom do poslovnih mogućnosti i novca EU

Prvi informativni sastanak pedeset polaznika edukacije u sklopu projekta “Starim znanjima do posla”, održan je u ponedjeljak u Osnovnoj školi Biograd na Moru. Radi se o projektu koji vode Općina Lišane Ostrovičke kao nositelj i LAG Laura. Njime će polaznici dobiti edukaciju iz područja poljoprivrede za verificirane obrazovne smjerove: povrćar i voćar, uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja, maslinar, ovčar te vinogradar i vinar.

Edukacija počinje 5. svibnja, a njenim uspješnim završetkom OPG-ovci će dobiti certifikat koji će im omogućiti stavljanje na tržište proizvoda s dodanom vrijednosti koje proizvedu od sirovine sa svojih gospodarstva, te lakše će se u budućnosti natjecati za sredstva iz EU fondova.

– Opći cilj ovog projekta je doprinijeti politici zapošljavanja definiranoj u strategiji razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije, a njegov specifični cilj je ojačati kapacitete i pružiti potporu lokalnim sudionicima u kreiranju i implementaciji razvoja ljudskih potencijala i zapošljavanja kroz partnerski pristup, rekla je voditeljica projekta Ivana Dević.

Prema neslužbenim najavama iz biltena 3 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, osobe od 18 do 40 godina koje osnuju OPG dobivat će sredstva od 3,5 do 70 tisuća eura. Uvjet za dobivanje tih sredstava jest verificirani program obrazovanja, kao što je ovaj koji sada počinje. Za već osnovane OPG vrijede neke druge mjere koje im omogućavaju povrat na kapitalne investicije između 50 pa sve do 90 posto.

Prema novim mjerama apsolutno je sve prihvatljivo za ulaganja što prije nije bilo moguće – gliste, puževi, nabavka traktora“, kaže Ivana Dević, prva žena projekta i članica stručne skupine Zadarske županije za promociju programa ruralnog razvoja Europske komisije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Informativnom sastanku prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.

Bez znanja se danas ne može kao ni bez papira koji je osnovni uvjet za dobivanje sredstava iz fondova EU. Edukacija ovog tipa su nam u ovom trenutku imperativ.

Sudionici ove edukacije će doprinijeti razvoju svojih gospodarstava i cijelog ovog kraja, kaže Segarić te dodaje, “Prema statistikama, preko devedeset posto ljudi koji se bave poljoprivredom u Hrvatskoj ima samo osnovnu školu. To je nedovoljno da bi se pratila suvremena tehnologija. Kroz ovakve edukacije oni se dodatno osposobljavaju i nadopunjuju ogromno praktično iskustvo koje imaju. Danas je i u svijetu trend da se kroz edukacije ovog tipa nadopunjuje postojeće znanje”, rekao je Segarić.

Izvor: Agroklub

 

Back to top button