Novosti

Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu 2014.

U organizaciji Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov, ove godine će se po 14. put održati Festival cvijeća, od 25. do 27. travnja, čime će se i službeno obilježiti početak turističke sezone u Zadarskoj županiji.

Zlatni sponzor Festivala je Ilirija d.d. Biograd, na čijem se prostoru, u okviru prostora hotela Villa Donat manifestacija održava posljednjih godina. Još davne 1998. godine Sv. Filip i Jakov je proglašen za najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji, a nakon toga je ta tradicija nastavljena i na ostalim županijskim natjecanjima. Potaknuta cvjetnom pričom 2001. godine Turistička zajednica je pokrenula projekt Festival cvijeća u Sv. Filip i Jakovu.

Festival cvijeća dio je projekta Volim Hrvatsku

Obzirom da je manifestacija dio projekta Volim Hrvatsku podržana je od strane Hrvatske turističke zajednice i Predsjednika RH, Ive Josipovića te se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Zadarske županije te generalnim pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije.

Uz suorganizaciju Općine Sv. Filip i Jakov, Festival cvijeća Zadarske županije se već četrnaestu godinu pod nazivom “Dani cvijeća u Sv.Filip i Jakovu” održava zadnjeg vikenda u mjesecu travnju. Na prvom sajmu cvijeća sudjelovalo je svega pet izlagača, a nakon 13 godina festival broji preko 100 izlagača i to proizvođača cvijeća i urbane opreme, ljekovitog bilja, sapuna od djevičanskog ulja, suhog cvijeća, prirodne kozmetike te strojeva za vrt.

Uoči službenog otvorenja u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije 24. travnja, s početkom u 10:30 sati, održat će se Edukativno-stručni skup na kojem će biti riječi o ljekovitosti i upotrebi samoniklog, ljekovitog i aromatičnog bilja.

Na Danima cvijeća renomirana imena iz svijeta aranžera

Posjetitelji festivala u sklopu festivala moći će se pridružiti kreativnoj radionici izrade sapuna od ljekovitog biljaAne Matulić. Posebnu pozornost festival posvećuje cvjećarima i aranžerima, nastojeći pratiti i predstaviti trendove aranžiranja kroz Cvjetni show. Svoje gostovanje na festivalu bilježe renomirana imena iz svijeta aranžera: Emilio Prezziosi, potpredsjednik zajednice cvjećara Rima, lord Cornelius Veldhuis iz Nizozemske,Nina Jans-Sremec, dipl.agr., docent i duch master of floral design te brojni aranžeri iz Hrvatske koji na svoj jedinstven način prenose umjetnost aranžiranja. Ove godine iz Londona na Dane cvijeća dolazi Marko Bijelić, koji će kroz tečaj za aranžere te radionice za početnike na svoj jedinstven način prenijeti novitete i umjetnost aranžiranja.

Dio programa namijenjen je i djeci

Na Festivalu cvijeća, već tradicionalno, svake godine aktivno sudjeluju i djeca, a poseban naglasak stavlja se na razvoj ekološke svijesti. Na 11. cvjetnom korzu “Neka riva u cviću pliva” sudjelovat će polaznici dječjih vrtića Zadarske županije, oko 200 kostimirane djece predvođeni Pakoškim mažoretkinjama. Za najmlađe posjetitelje tijekom festivala će se održati brojna događanja, kreativne radionice, nagradne igre, mađioničarski nastupi te gostovanje Ogulinskog festivala bajki čiji će vas pripovjedači bajki odvesti u razigrani svijet mašte u Šumu Striborovu.

Udruga kuhara Zadarske županije pod nazivom “Spiza od cvića” cvijeće će ponuditi u potpuno novom obliku: kao gastronomski užitak. U sklopu Festivala u nedjelju se održava tradicionalna modna revija, a ovogodišnja gošća Festivala je glumica Nives Ivanković. Tijekom godina manifestacija se širi kroz etno prezentacije i brojna kulturno-zabavna događanja. Očekuje se da će ovogodišnju cvjetno-turističku manifestaciju posjetiti preko 20.000 posjetitelja.

Izvor: Agroklub

Back to top button