Novosti

16. Dani masline u Biogradu na Moru

Danas i sutra (11. i 12.04.) u hotelu Ilirija u Biogradu se održava 16. po redu manifestacija Dani masline 2014., čiji je bogati program jučer u Domu županije predstavila Udruga prehrambenih biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Ova udruga, naime, svake godine u sklopu Dana županije organizira manifestaciju Dani masline koja je iz godine u godinu sve bogatija, a kako je jučer najavio njezin predsjednik Benito Pucar, manifestacija ove godine ima i međunarodni karakter.

– Za ovogodišnju manifestaciju prikupljena su 253 uzorka ulja za ocjenjivanje, među kojima su i 44 ulja iz inozemstva, odnosno Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Najveći broj uzoraka je uzorkovan u Zadarskoj županiji, a ostali uzorci ulja dolaze iz Šibensko- kninske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Jedan uzorak ulja je iz BiH, 40 ulja su iz Slovenije, a tri uzorka ulja su iz Italije, najavio je Pucar.

U sklopu Dana masline 2014. organizator je i ove godine doveo eminentne stručnjake koji će održati niz stručnih predavanja vezanih za maslinarstvo i maslinovo ulje. U sklopu manifestacije bit će priređen i prigodni sajam na kojem će se svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači.

Osim edukativnog i natjecateljskog, ovogodišnja manifestacija Dani masline 2014. u Biogradu će imati i humanitarni karakter.

– Pripremit će se 300 porcija bakalara kojeg nam je donirala Jamatva. Bakalar će se gostima dijeliti u Ulici kralja Tvrtka u Biogradu uz njihovu simboličnu novčanu donaciju. Svi sudionici manifestacije koji će se predstaviti svojim proizvodima na prigodnom izložbenom sajmu u hotelu Ilirija donirat će nekoliko svojih proizvoda koji bi se također dijelili uz simboličnu novčanu naknadu. Sav prikupljeni novac donirat će se Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Osmijeh” iz Biograda, a maslinovo ulje s manifestacije donirat će se biogradskom dječjem vrtiću i DV Latica iz Zadra, kazao je Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Izvor: ZadarskiList

Back to top button