Novosti

Nabavlja se mobilna sušionica za male proizvođače smokava

Puno je poljoprivrednih proizvođača u posljednje vrijeme pokazalo interes za preradu smokava sušenjem i daljnjim plasmanom na tržište, piše Slobodna Dalmacija. 

Smokva, koja odlično uspijeva na zadarskom području, tražena je na tržištu, međutim, problem je što se svježoj smokvi trajnost broji u satima, a ne danima.

Samo je rijetkima uspjelo dogovoriti plasman svježe smokve na tržište, poput Poljoprivredne zadruge “Masline i vino” koja ima ugovor s biogradskom “Ilirijom”, pa se na stolovima “Ilirijinih” hotela svakoga jutra nađu svježe smokve s plantaže pokraj Tinja. Ali to je usamljen primjer, pohvalan poput “Šinjorine Smokve” poduzetnice Sandre Babac, koja proizvodi već proslavljeni džem od smokava sa svoje plantaže.

Svima drugima velike količine smokava propadnu svake godine pa ih mnogi ni ne beru. Najjednostavniji je način sušenje, ali kako do strojeva za sušenje koji su skupi za usitnjenu proizvodnju?

Provedbom međunarodnog projekta IPATECH od 1.748.000 eura u Zadarskoj županiji, kojim se jača konkurentnost malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava, za što je iskazan značajan interes u Zadarskoj županiji, otvara se mogućnost upravo za takve potrebe.

Jedna od najvažnijih aktivnosti bit će nabava pilot-postrojenja – mobilne mini sušare voća i povrća na solarni pogon, koja će biti dodijeljena Zadarskom sveučilištu za njegove potrebe, ali i za potrebe poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije.

Nedavno je provedeno upoznavanje s radom i mogućnostima malih postrojenja na solarni pogon za sušenje voća i povrća te proizvodnju maslinova ulja, sireva i ostalih proizvoda, a uskoro se priprema osnivanje Poljoprivredno-prehrambenog inovacijskog centra u Zadarskoj županiji koji će provoditi edukaciju i širiti praktična iskustva o povezivanju stručno-znanstvenih institucija i proizvođača hrane.

Kako će inovacije u istraživanju i razvoju i njihova primjena u poljoprivrednoj proizvodnji pomoći malim proizvođačima i poduzetnicima da unaprijede vlastitu proizvodnju i tržišnu ponudu, jedno je od osnovnih pitanja na koje će odgovor dati teorijska i praktična iskustva spojena provedbom projekta “Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskoga razvoja jadranskoga područja – IPATECH”, financiranog programom Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Županijska komora Zadar sudjeluje uz još osam partnera iz pet europskih zemalja – uz Hrvatsku, to su Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina te Albanija.

Unaprjeđenje proizvodnje

Glavni je cilj projekta, koji će se provoditi sve do kraja ožujka iduće godine, povećanje istraživanja i kompetentnosti u vezi s inovacijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a ciljne su skupine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođači hrane, ali i uključeni u seoski turizam, mala seoska poduzeća i obrti.

– Za Hrvatsku i Zadar – kaže Dinko Basioli, voditelj projekta iz zadarske Županijske komore – posebno je zanimljivo osnivanje tzv. poljoprivredno-prehrambenih inovacijskih centara. Osim u Italiji i Grčkoj, i naš bi centar djelovao u sklopu Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar.

Zadarski bi centar, među ostalim, trajno provodio edukaciju poduzetnika iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, uz suradnju sa Sveučilištem u Zadru, te bi bio svojevrsni forum razmjene, povezivanja i širenja informacija o primjerima najbolje prakse i konkretnih iskustava. Ujedno bi imao savjetodavnu i posredničku funkciju u prijenosu znanja i ekoinovacijama malih i srednjih tvrtki, kao i informiranja o svim instrumentima financijske potpore EU-a – zaključuje Basioli.

Mali strojevi i web marketing

U Županijskoj komori nedavno je održan seminar pod nazivom “Mali strojevi, inovacije i web-marketing”, gdje su se brojni sudionici upoznali s aktivnostima projekta, ali i mogućnostima malih pokretnih poljoprivrednih strojeva na solarni pogon za sušenje voća i povrća, proizvodnju maslinova ulja i svih proizvoda potrebnih za bolju i kvalitetniju proizvodnju i poslovanje malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava.

O značenju i djelokrugu projekta minijaturizacije i sinergije istraživanja govorio je Dinko Basioli, voditelj provedbe projekta IPATECH, a o malim pogonima za preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i web-marketingu i reklamiranju, mr. sc. Petar Pedišić iz zadarske Komore.

Vesna Vertovšek, stručna konzultantica za EU, govorila je o potrebi i važnosti osnivanja poljoprivredno-prehrambenog inovacijskog centra u Zadarskoj županiji, a o primjerima dobre prakse sudionike je iscrpno informirao mr. sc. Radoslav Bobanović iz Poljoprivredne zadruge “Maslina i vino” iz Polače.

Izvor: http://www.ezadar.hr/clanak/nabavlja-se-mobilna-susionica-za-male-proizvodace-smokava

Back to top button