Novosti

Zadarska županija je vinogradarsko čudo

Veliki uspjeh vinara i vinogradara zadarskoga kraja u velikoj natjecateljskoj konkurenciji potvrdio je uspješnu revitalizaciju ruralnog područja, na kojem je nastavljena duga tradicija na području vinogradarstva, i potvrđen ogroman potencijal koji se u toj poljoprivrednoj grani nalazi, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić na svečanom primanju za nagrađene vinare iz Zadarske županije povodom velikog uspjeha ostvarenog na nedavno završenoj 23. međunarodnoj manifestaciji vinara i vinogradara Sabatina.

Čestitajući nagrađenima župan Zrilić je istaknuo kako Zadarska županija godinama sustavno pomaže i potiče vinogradarstvo, ali i ostale poljoprivredne kulture, te je od 2006. godine dala 6 milijuna kuna poticaja, a veliku priliku, kao i izazov vinogradarima predstavlja i otvoreno tržište Europske unije, te europska zasebna politika za ruralni razvoj.

– Kako bi se postigao uspjeh na globalnom tržištu treba biti maksimalno organiziran, a vinari i vinogradari sa zadarskog područja i ovim su nagradama pokazali svoju kvalitetu među najboljima, naveo je župan Zrilić, naglasivši kako će Županija i dalje davati svekoliku potporu vinogradarstvu koje u najpozitivnijem smislu pronosi uspjeh cijele zadarske regije i potiče toliko potreban optimizam.

Nagrađenima se na primanju u velikoj županijskoj vijećnici, kojemu su prisustvovali i dožupani Božidar Longin i Rudolf Dvorski, obratio i Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. On je kazao da je Savez prepoznao kvalitetu vinogradarstva zadarskog kraja, koje uz maslinarstvo, a onda i povrtlarstvo prednjači u agrarnim djelatnostima, te među ostalim, istaknuo:

– Zadarska županija je vinogradarsko čudo, a vinogradarstvo postaje model uspješnog rada u poljoprivredi. I ove osvojene nagrade primjer su sinergije gradova i općina koje ujedinjene rezultiraju uspjehom. O kakvom je uspjehu riječ svjedoči činjenica da je čak 95 posto od svih uzoraka osvojilo zlatnu medalju, kazao je Ljubenkov, izrazivši zadovoljstvo što i Županija prepoznaje napore vinogradarske struke.

Izvor: Zadarski list

Back to top button