Novosti

FARNET vodiči

 

Poštovani,

 

 

uz financijsku pomoć Zadarske županije i u sklopu aktivnosti Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zadru prevedena su tri uvodna broja FARNET vodiča (FARNET-Europska mreža ribarskih područja). Vodiči služe planiranju i ostvarivanju razvojnih aktivnosti u ribarskim područjima, s naglaskom na dosljednosti rada (metodologiji) i postizanju javne dobrobiti.

 

 

Također, vodiči sustavno opisuju proces razvoja ribarskih područja. Počevši od okupljanja oko zajedničkih ciljeva i vizije područja u lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) i stvaranja razvojne strategije područja (FARNET vodič br. 1); preko organiziranja učinkovite suradnje ribarskih područja između LAGUR-a na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini (FARNET vodič br. 2); do koraka kojima se može osnažiti lokalno gospodarstvo, poput usklađivanja ponude lokalnih gospodarstvenika s potražnjom i dodavanja vrijednosti njihovim proizvodima (FARNET vodič br. 3). Pored navedenih tema, ne treba posebno spominjati da je ovakva vrsta vodiča korisna za lokalne akcijske grupe i druge razvojne inicijative. Upute iz vodiča mogu se koristiti i u njihovom djelovanju, a praktična iskustva iz drugih sektora mogu ukazati na zajedničke vizije. U ovom trenutku, izgledna je mogućnost sufinanciranja lokalnih razvojnih inicijativa iz niza fondova Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

 

 

Vodiči se mogu preuzeti na poveznicama UNDP-ove knjižnice:

 

 

FARNET vodič br. 1: Razvoj temeljen na osobitostima ribarskih područja EU-a

 

 

 

FARNET vodič br. 2: Suradnja na razvoju ribarskih područja u EU-u

 

 

 

FARNET vodič br. 3: Dodavanje vrijednosti lokalnim proizvodima ribarstva i akvakulture

 

 

 

Molim Vas da ovu informaciju proslijedite korisnicima i ostalim zainteresiranim dionicima ruralnog razvoja. Poveznicu također možete postaviti na vlastite internetske stranice kako bi bila dostupna što širem krugu zainteresiranih.

 

 

Back to top button