Novosti

Uspješno je završen projekt “GASTRO RURAL ART” kojeg je provela Lokalna akcijska grupa LAURA

 

Riječ je o projektu iz programa Mladi na djelu – Razmjena mladih – koji se financirao od strane Europske unije odnosno Agencije za mobilnost i programe EU u iznosu od 6.786,00Eura.

Na projektu je sudjelovalo18 mladih kreativnih, amaterskih kuhara iz tri zemlje: Slovenije, Češke i Hrvatske koji su svojim kulinarskim i inovativnim sposobnostima stvorili jedan gastronomski doživljaj te valorizirali svoju kulturnu, tradicijsku i gastronomsku baštinu. Glavni cilj ovog projekta je bio povezati mlade ljude koji će svojom kreativnošću i kulinarskim sposobnostima doprinijeti promicanju i međusobnom upoznavanju tradicionalne, kulturne i gastronomske baštine. Jedan od osnovnih motiva stvaranja ovog projekta je bila želja da se upoznaju kulinarske i kulturne vrijednosti tuđe sredine, te da se na taj način sudionici približe i razviju zajedničke interese koji će pridonijeti očuvanju kulinarske tradicije i kulturne vrijednosti.

Većina aktivnosti se provodila u Srednjoj kuharskoj školi Biograd na Moru u razdoblju od 22.-29. rujna 2013. Godine. Tijekom osmodnevne razmjenemladi su održali prezentacije o svojoj kulturi, tradicionalnim jelovnicima teupoznali znamenitosti, kulturnu baštinu i tradiciju  grada Biograda na Moru te sudjelovati u raznim aktivnostima i kulinarskim radionicama.Sudionici su na temelju svojih pripremljenih tradicionalnih jelovnika izdali zbirku recepata “GastroRuralArt” koja će, osim svih pripremljenih tradicionalnih recepata, predstaviti program “Mladi na djelu”.

Back to top button