Novosti

Tomislav Glavić, MasVin i Maraska najbolji u svojim kategorijama

Bobanović je podsjetio kako je prije sedam godina na nekadašnjem šumskom zemljištu, opožarenom i miniranom u Domovinskom ratu, uz veliki trud sedmero zadrugara i djelatnika ove zadruge zasađeno 12.000 stabala maslina, 50.000 trsova vinove loze 60.000 smokava, a podignut je i prvi nasad šipka

Uručivanjem medalja i priznanja najboljima završen je 23. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2013. Na prijamu kod gradonačelnika Hvara Rina Budrovića, potvrđeno nam je da je šampion u kategoriji otvorenih vina Tomislav Glavić iz Nadina s merlotom berba 2013.

– Ugodno sam iznenađen. Ovo je priznanje svim našim ljudima u Ravnim kotarima i šire, koji iz godine u godinu prave sve bolja vina, rekao je Tomislav Glavić.

U kategoriji otvorenih bijelih vina pobijedio je Josip Žuvela s pošipom iz OPG Fora iz Hvara.

Najbolje zadružno vino u Hrvatskoj je Chadornnay sauvignon, berba 2011., PZ Maslina i vino iz Polače.

– Radi se o vinu iz ekološke prozvodnje, što je posebno istaknuo Radoslav Bobanović glasnogovornik MasVina. On je podsjetio kako je prije sedam godina na nekadašnjem šumskom zemljištu, opožarenom i miniranom u Domovinskom ratu, uz veliki trud sedmero zadrugara i djelatnika ove zadruge zasađeno 12.000 stabala maslina, 50.000 trsova vinove loze, 60.000 smokava, a podignut je i prvi nasad šipka.

U kategoriji buteljiranih crnih vina i ove godine najbolji je bio Zlatan plavac poznatog vinara iz Svete Nedjelje na Hvaru, a kod bijelih buteljiranih vina pobjedu je odnio pošip Marko Polo PZ Pošip Čara iz Korčule.

Ove godine ocjenjivana su i predikatna vina. Najbolje u toj kategoriji i uopće na ovogodišnjoj Sabatini je Traminac, berba 2011. Iz Erdutskih vinograda. Za izgled proizvoda prva nagrada pripala je Frani Milinu Biri iz Lumbarde.

Zadranima je još pripala i prestižna nagrada za Jaguar, biljni liker Maraske. Kad se sve zbroji i oduzme, predstavnici Zadra i Zadarske županije su i ovaj put dokazali da vinarski „boom” na području Ravnih kotara nije slučajan. Nastavio se i ovaj put u veoma žestokoj konkurenciji. Kako je rekao Želimir Bašić, tajnik Zadružnog saveza Dalmacije i predsjednik Skupštine ZSD-a, ove godine za za nagrade natjecalo čak 306 uzoraka vina i žestokih pića, na manifestaciju je pristiglo više od 1000 gostiju i sudionika, a kod svih vina, od otvorenih do buteljiranih, kao i i žestokih pića, kakvoća je iz godine u godinu bolja.

Izvor: Zadarski list

Back to top button