Novosti

Dodjelom nagrada zatvoren sajam inovacija u poljoprivredi

Inovacija iranskog instituta – inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 6. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji je 05.09.2013. zatvoren u Biogradu na Moru. Ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet zbog izuzetne korisnosti za poljoprivredne proizvođače. Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama. „Naša inovacija može pomoći razvoju poljoprivrede u cijelom svijetu. Drago mi je što smo je predstavili baš u Hrvatskoj čiji je potencijal za razvoj poljoprivrede velik“ rekao je prilikom preuzimanja nagrade AliReza Rastegar, predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran, koji se na sajmu predstavio s nekoliko praktičnih inovacija za poljoprivrednu proizvodnju.

Nagradom Agro Arce nagrađena je i inovacija mladih zagrebačkih inovatora iz tvrtke EDC – sustav za nadzor i upravljanje agrikulturnim površinama, tvrtka Altpro za sustav prerade ružmarina na vlastitoj inovaciji mobilnoj destileriji, karlovački inovator Vladimir Tudić za ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka, vozilo za odvoz otpada Ekomunal tvrtke Tehnix s novim sustavom za prešanje otpada. Nagradu je dobio i predsjednik inovatora Zadarske županije Rade Nekić za grupu proizvoda na bazi ljekovitog bilja te grupa poljskih inovatora iz Instituta za naftu i plin za čvrsto gorivo koje sadrži biološke komponente obogaćene multifunkcijskim aditivom.

Ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili mr.sc. Petar Čovo kao predsjednik suda, dr.sc. Danica Ramljak, dr.sc. Mirko Gugić, dr.sc. Josip Ražov i dr.sc. Marijan Gržan, ocijenio je ukupno 211 prijavljenih inovacija, a uz spomenute nagrade, najuspješnijim inovatorimna su uručene i plakete Agro Arce u nekoliko kategorija. Specijalne nagrade inovatorima su uručili i Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, Udruženje inovatora Švedske, Savez inovatora Mađarske te Prvi institut inovatora i istraživača u Islamskoj Republici Iran.

U tri dana predstavilo se 300-injak inovatora

Organizator sajma, Udruga inovatora Hrvatske prvi je puta nakon pet godina održavanja sajma u Slatini, inovatore i proizvođače u poljoprivredi i prehrambenoj industriji okupila u Biogradu. U tri dana održavanja predstavilo ih se njih 300-injak s najrazličitijim inovacijama i proizvodima. Veliko zanimanje izazvao je mobilni stroj za destilaciju ljekovitog bilja tvrtke Altpro koja je na prototipu izrađivala eterično ulje ružmarina, a s kojim uskoro idu u proizvodnju jer stigla je prva narudžbe iz Francuske. Zadovoljan je sa sajma otišao i Rovinjanin Klaudijo Šturman, koji je na sajmu prodao čak tri svoja uređaja za izradu ćevapčića i keksi. Dva su otišla lokalnim zadarskim mesarima, a jedan u Francusku čiji bi kupac volio postati i ekskluzivni uvoznik ovog uređaja.

Na sajmu je također sudjelovala udruga LAG “Laura” , koju je na svom izložbenom prostoru predstavljao voditelj LAG-a Ivan Čupić.

Inovatori i sljedeće godine u Biogradu

Na jučerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada i priznanja kojom je sajam i zatvoren, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Biograda Ivan Knez najavili su Agro Arcu ponovno u Biogradu i to već u svibnju sljedeće godine.

Back to top button