Novosti

Na zadarskim Danima masline rekordan broj sudionika i uzoraka maslinovog ulja

U povodu 15. Jubilarne manifestacije Dani masline, Zadar 2013. održana je tiskovna konferencija gdje su sudjelovali: Benito Pucar, dipl. ing. predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, Danijel Segarić, dipl. ing. pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Anita Peraić, dipl. ing. voditeljica panela ocjenjivača maslinova ulja Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.

Ovogodišnji 15. po redu Dani maslina, Zadar 2013. održavaju se u sklopu županijskih dana 12. i 13. travnja u hotelu Kolovare pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Program započinje u petak 12. travnja s početkom u 12 sati svečanim otvaranjem, obilaskom postavljenih štandova s izlagačima, vođenom degustacijom maslinova ulja i stručnim predavanjem.

U subotu program započinje u 10 sati demonstracijom rezanja maslina ispred hotela Kolovare. U 11 sati na Narodnom trgu odvijat će se humanitarno-edukativni program u čijem sklopu posjetitelji će moći po promotivnim cijenama kupiti proizvode izlagača na Danima masline. Prihod prikupljenih sredstava namjenjen je Udruzi „Jak kao Jakov” (djeca oboljela od malignih bolesti Zadarske županije).

Posjetitelji na Narodnom trgu moći će sudjelovati u degustaciji i ocjenjivanju maslinovih ulja i guštati u 300 porcija bakalara.

Popodnevni program tijekom subote nastavlja se stručnim predavanjem, dodjelom priznanja, proglašenjem pobjednika i svečanom večerom uz klapsku pjesmu, rekao je Benito Pucar predstavivši program Dana masline Zadar 2013.

– Ova i slične manifestacije uvijek će biti podržane od strane Zadarske županije, jer one direktno pomažu spoznaji potrošača o kvalitetnom maslinovom ulju, a time pomažu i njegovu prodaju, rekao je Danijel Segarić.

– Za ovogodišnju manifestaciju Dani maslina uzeta su 202 uzorka maslinova ulja iz svih primorskih županija, osim Dubrovačko-neretvanske.

Novina je da su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo u svakoj konobi, iz svakog spremnika od svakog prijavljenog maslinara osobno uzeli uzorak ulja. To je bio obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje.

Od pristiglih uzoraka nakon provedenih kemijskih analiza i organoleptičke ocjene 75% uzoraka ulja je u kategoriji ekstradjevičanskog maslinova ulja, 18% u kategoriji djevičanskog maslinova ulja, a 7% u kategoriji ulja lampante.

Izvor:Zadarski list

Back to top button