Novosti

Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji

U četvrtak,   29. studenog 2012. godine  u gradskoj knjižnici u Benkovcu održan
je Okrugli stol na temu “Revitalizacija proizvodnje češnjaka u
Zadarskoj županiji”.  U radu Okruglog stola sudjelovali   su predavači sa
Agronomskog fakulteta: Prof.Josip Borošić sa temom “Biološka svojstva i uvjeti za uzgoj češnjaka”, prof. Nina Toth sa temom “Gnojidba i kvalitativna svojstva češnjaka”, Vilim Elez, direktor laboratorija”Hortilab”  sa temom “Kultura tkiva u reprodukciji sadnog materijala češnjaka”, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić, savjetnica Upravnog odjela za poljoprivredu Olja Radulić, predsjednica udruge “Rešta” Snježana Perić, djelatnici savjetodavne službe Zadarske županije, članovi novoosnovane udruge “Rešta” te proizvođači češnjaka i oni koji će u budućnosti to postati.
Upravni odjel za poljoprivredu pokrenuo je inicijativu revitalizacije proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji, s ciljem očuvanja hrvatskih autohtonih sorti češnjaka od izumiranja,kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini te od nestajanja iz široke proizvodnje i  potrošnje.
Projekt provodi Agronomski fakultet iz Zagreba koji će kroz trogodišnji projekt izdvojiti najkvalitetniji genetski materijal, u cilju dobivanja i očuvanja zdravog sadnog materijala.
Cilj ovih aktivnosti je očuvanje, umnažanje i proizvodnja dovoljne količine autohtonog češnjaka kako bi se potaknula njegova raširena prodaja i potrošnja na tržištu češnjaka u našoj zemlji.
Ovaj projekt  uvelike bi trebao doprinijeti porastu komercijalne proizvodnje domaćih sorti češnjaka, kako sadnog materijala tako i proizvodnje češnjaka za tržište u svježem stanju, te  ocijeniti koje sorte su pogodne za uspješnu proizvodnju češnjaka u Zadarskoj županiji.
Izvor: http://www.zadarska-zupanija.hr/index.php/13-content/novosti-iz-zupanije/1067-revitalizacija-proizvodnje-cesnjaka-u-zadarskoj-zupaniji
Back to top button