Novosti

Otvoren natječaj CIP INTELLIGENT ENERGY – EUROPE težak 65 milijuna eura

Europska unija otvorila je javni natječaj CIP INTELLIGENT ENERGY – EUROPE težak 65 milijuna eura, a mogu se prijaviti i hrvatski poduzetnici sve do 08. svibnja 2013. godine, izvijestio je Savez za energetiku Zagreba.

 

Savez za energetiku Zagreba, već tradicionalno, radi pružanja pomoći i u nadi za što većim odazivom hrvatskih poduzetnika objavit će hrvatsku verziju teksta javnog natječaja i koja će, radi niza izmjena u odnosu na prethodni natječaj, biti dostupna danas do kraja dana na portalu croenergo.eu. Također, Energo Media Servis će 18. siječnja 2013. godine održati Seminar ‘Kako iskoristiti sredstva iz programa CIP INTELLIGENT ENERGY’, a pojedinosti o sudjelovanju možete pogledati ovdje: http://www.croenergo.eu/Seminar-Kako-iskoristiti-sredstva-iz-programa-CIP-INTELLIGENT-ENERGY-10495.aspx.
Riječ je o natječaju u okviru programa INTELLIGENT ENERGY – EUROPE čiji je cilj doprinijeti sigurnoj, održivoj i cjenovno kompetitivnoj energiji za Europu kroz poticanje energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa, promicanje novih i obnovljivih izvora energije, potporu energetskoj diversifikaciji i promicanje energetske učinkovitosti i korištenja novih i obnovljivih izvora energije u transportu.
Program posebno doprinosi EU Strategiji “ENERGY 2020”, a u operativnom smislu pokriva djelovanje u sljedećim područjima – energetska učinkovitost i racionalno korištenje energetskih resursa (SAVE), novih i obnovljivih izvora energije (ALTENER) i energije u transportu (STEER) kojim se potiče energetska učinkovitost i korištenje novih i obnovljivih izvora energije u prometu.
Indikativni ukupni iznos na raspolaganju u okviru ovog natječaja je 65 milijuna eura (SAVE – 15,6 milijuna eura, ALTENER – 12,6 milijuna eura, STEER – 9,6 milijuna eura i integirane inicijative – 27,2 milijuna eura) za programe koji maksimalno mogu trajati 3 godine, a po pojedinom programu se osigurava sufinanciranje u iznosu od 75% ukupno prihvatljivih troškova. Prijedlozi programa mogu se dostaviti isključivo u elektronskom obliku, a obrazac za prijavu dostupan je na http://ec.europa.eu/intelligentenergy.
Podnositelji zahtjeva mogu biti pravne osobe, bilo javne ili privatne te osnovane na području Europske unije, Hrvatske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Makedonije. Natječaj je otvoren do 08. svibnja 2013. godine u 17:00 sati. Važno je naglasiti kako se ne financiraju istraživanja, razvoj tehnologija i investicije u opremu kao ni izolirane, pojedinačne akcije na nacionalnoj ili lokalnoj razini. Posebnost ovogodišnjeg natječaja je u tome kako se više neće poticati projekti osvješćivanja javnosti već, između ostalog, poticanja krajnjih potrošača na kupovinu zelenih usluga, proizvoda i tehnologija.

Izvor: http://www.een.hr

Back to top button