Novosti

Dodijeljene nagrade ovogodišnje Sabatine 2012.

Prvo vino, prvo natjecanje i odmah titula šampiona. Ovom se nismo mogli nadati ni u snu, ponosno je za Zadarski list izjavio Zoran Pantalon, direktor zadarske tvrtke Kraljevski vinogradi koja je za svoj Pošip 2012. ponijela laskavu titulu Šampiona Sabatine 2012. Kraljevski vinogradi zajedno sa tvrtkom Grgur Vinski, koju zastupa Dean Crnošija, na poziciji Punta Skale u Petrčanima imaju dvogodišnje vinograde s ukupno 185.000 trsova bijelog i crnog grožđa i to isključivo domaćih, izvornih sorti – plavac mali, pošip i crljenak.

S ove trodnevne međunarodne menifestacije vinogradara i vinara, koja je prekjučer završila u Bolu na Braču, i brojni drugi natjecatelji s područja naše županije donose niz odličja.

Vinari iz naše županije osvojili su najviše odličja dosad i više od svih iz ostalih dalmatinskih županija zajedno

Titulu šampiona u kategoriji otvorenih vina za svoj Chardonnay barrique 2011. osvojila je i Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih, a druga nagrada, odnosno titula vicešampiona za izgled proizvoda za Syrah 2010., pripala je tvrtki Vina Vrsaljko, vlasnika Željka Vrsaljka iz Nadina.

– Kvalitetom svojih proizvoda naši vinari i ovaj put su potvrdili primat, kaže Gordan Marinović, član Organizacijskog odbora Sabatine 2012. i predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije. Naši su prednjačili i brojnošću. Naime, na ovogodišnju Sabatinu za ocjenjivanje pristigla su ukupno 262 uzorka vina i jakih alkoholnih pića, od toga čak 87, ili 33%, s područja Zadarske županije.

U kategoriji buteljiranih proizvoda vinari iz naše županije osvojili su dvije zlatne, osam srebrnih i jednu brončanu medalju, a u kategoriji otvorenih vina 17 zlatnih, 33 srebrne i 11 brončanih medalja. Dakle, ukupno 72 odličja, najviše dosad i više od svih iz ostalih dalmatinskih županija zajedno.

Zlatna amfora Gradu Benkovcu

Veliko priznanje – ZLATNA AMFORA SABATINE za doprinos izuzetnom razvitku vinogradarstva na svom području pripalo je ove godine Gradu Benkovcu. Nagradu su preuzeli gradonačelnik Branko Kutija i pročelnik Željko Katuša.

– Svakako da nas veseli ova prestižna nagrada dobivena na ovako kvalitetnoj manifestaciji kao što je Sabatina, rekao je gradonačelnik Kutija, podsjetivši kako je u srpskoj agresiji uništeno vinogradarstvo obnavljano nakon Domovinskog rata i povratka naših poljoprivrednika svojim domovima. Time je počela i poljoprivredna obnova, a Grad Benkovac je sa svoje strane pripomagao što je više mogao. Donijeli smo Program o revitalizaciji voćnih nasada, sufinacirali sadni materijal. Sufinancirano je više od milijun sadnica vinove loze. Benkovačka vinarija podignula je nasad od 500 tisuća sadnica što znači da je, u međuvremenu, na našem području zasađeno ukupno više od dva milijuna trsova vinove loze. Time smo stvorili kvalitetnu bazu za proizvodnju vrhunskih vina, kaže Kutija podsjetivši kako smo prije dvadesetak godina u cijeloj Zadarskoj županiji imali samo jedno kvalitetno vino – Benkovački rose, a samo u zadnjih nekoliko godina dobili smo gotovo 30-ak vina s etiketom od kojih je većina vrhunskih, istaknuo je Kutija.

Izvor: Zadarski list

Back to top button