Novosti

Voditelj LAG-a “Laura” Ivan Čupić sudjelovao na konferenciji “Europska regionalna politika” u Bruxellesu kao jedan od pet predstavnika iz Hrvatske

Voditelj Lokalne akcijske grupe “Laura” Ivan Čupić sudjelovao je prošli tjedan na konferenciji pod nazivom “Europska regionalna politika” u Bruxellesu. Konferenciju je organizirao i u potpunosti financirao TAIEX – Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske unije sa sjedištem Bruxellesu a u suradnji sa Zajednicom regija.

Konferencija se održavala od 15. do 17. listopada 2012. u Bruxellesu. Važno je napomenuti da je Ivan Čupić po drugi put izabran kao jedan od pet predstavnika iz Hrvatske. Osim predstavnika iz Hrvatske na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije i Crne Gore.

Naši predstavnici izložili su podjelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojom bi se Hrvatska dijelila na dvije statističke regije – Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Zahvaljujući toj podjeli sva područja u Republici Hrvatskoj moći će koristiti sredstva iz Strukturnih fondova s najvećim stupnjem povoljnosti najmanje do 2027. godine, omogućit će se veća razina državnih potpora korisnicima na području sjeverozapadne Hrvatske (za razliku od prethodne podijele iz 2007. godine po kojoj se Hrvatska dijelila na tri statističke regije), olakšava se planiranje i provedba razvojnih projekata zbog jednakih pravila na cijelom teritoriju RH, olakšava se administrativno praćenje provedbe Operativnih programa.

 

Cilj ove konferencije bio je predstaviti zakonodavstvo Europske unije na području regionalnog razvoja i kohezijske politike lokalnih i regionalnih vlasti koje dolaze sa područja Zapadnog Balkana. Glavni cilj bio je prikazati primjere dobre prakse Europske unije na temu redistribucije i decentralizacije s područja regionalnog razvoja i teritorijalne kohezije.

Najvažniji ishod ove radionice bio je pomoći regionalnim i lokalnim vlastima koje dolaze s područja Zapadnog Balkana da identificiraju načine poboljšanja postojećeg sustava distribucije javnog fonda u skladu sa financijskim odobrenjima za regionalni razvoj koji se provode u državama članicama Europske unije.

Sudionici su u sklopu konferencije također imali prilike za upoznavanje sa Zajednicom za regije i Europskim parlamentom.

Back to top button