Novosti

Treći međunarodni kongres o ruralnom turizmu u Osijeku

Obilaskom starih podruma Vina Belje u Kneževim Vinogradima završio je Treći međunarodni kongres o ruralnom turizmu koji se održavao u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji od 23. do 26. svibnja 2012. godine.

LAG Laura je sudjelovala na trećem međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu koji se održao u Osijeku od 23. do 26. svibnja 2012. Kongres je počeo okruglim stolom u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije na temu „Quo vadis europski ruralni turizam“ na kojemu se raspravljalo o mogućnostima i razvojnim konceptima ruralnog turizma u Hrvatskoj s naglaskom na skori ulazak u Europsku uniju.

Svečano otvorenje Kongresa uslijedilo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gdje su sudionike i goste pozdravili Dijana Katica, predsjednica organizacijskog odbora, domaćini Kongresa Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka i Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Goran Beus Richembergh, predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora i Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma. Sudionicima i gostima Kongresa predstavljeni su kratki promotivni filmovi Oda radosti i Slavonija, te nagrađeni turistički filmovi Osijek Blue i Avantura jednog lista. Program je obogatio glazbeni slijed arija koje su izveli solisti HNK Osijek, te monolog iz predstave „Lipa Tena“ koji je izvela Sandra Lončarić-Tankosić.

Prvi radni dan Kongresa u Hotelu Osijek bio je rezerviran za predavanja i panel rasprave u kojima je sudjelovalo 200 sudionika iz 12 država, koji su birali između 140 znanstvenih i 20 stručnih radova. Predavanja su održana u sekcijama „Turizam uz vode i rijeke i na rijekama i vodama”, „Posebni oblici ruralnog turizma”, te „Baština i tradicija u turizmu”.

Održana je i panel rasprava  “Upoznaj Hrvatsku: Razvoj novih proizvoda za tržište posebnih interesa” a predstavio se i Organizacijski odbor akcije „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” i 10. Međunarodnog sajma Eko Etno Hrvatska Europa Tour.

Večernji je program činio posjet etno-selu Karanac gdje su sudionici i gosti imali priliku uživati u autohtonoj gastro ponudi i tamburaškoj glazbi u restoranu Baranjska kuća. Nezaboravni i gostoljubivi domaćini organizirali su i degustaciju domaćeg kulena i vina malih lokalnih baranjskih malih proizvođača.

Drugi radni dan činile su sekcije „Baština i tradicija u turizmu” (2. dio), „Ruralni razvoj, financiranje i međunarodna suradnja,“ „Kreiranje i distribucija proizvoda ruralnog turizma” a održana je i radionica za turistička seljačka gospodarstva i ostale poduzetnike u ruralnom turizmu  pod nazivom „Od vizije do rezultata: primjeri dobre prakse regije u ruralnom turizmu”.

U poslijepodnevnim satima sudionici su upoznali grad Osijek, vozili se najstarijim tramvajem u Osijeku, starim više od 90 godina, no još uvijek u funkciji za turističke obilaske.

Posljednji dan Kongresa sudionicima i gostima donio je opušteni izlet u Baranju gdje su vidjeli robotiziranu farmu za mužnju krava Topolik koja se nalazi u sastavu tvrtke Belje, zatim su posjetili Banovo brdo, vinsku cestu Belja i njihovo perspektivno vinogorje u vlasništvu tvrtke Vina Belje u čijem je podnožju smještena  tvornica za preradu i proizvodnju vina s najnovijom talijanskom i francuskom tehnologijom. Tvornica je otvorena na prvi dan berbe 2011. godine i već sad radi punim kapacitetom.

U Kneževim vinogradima sudionice Kongresa dočekali su članovi Udruge proizvođača rakije od voća koju čine mali voćari koji svoje voće ne plasiraju na tržište, već ga prerađuju u rakiju koristeći stari način pečenja i čuvanja.

Izlet u Baranju završio je posjetom starim podrumima tvrtke Vina Belje u Kneževim Vinogradima gdje se kušalo najpoznatija beljska vina i uživalo u tradicionalnom čobancu.

Na povratku u Osijeku sudionici su vidjeli Park prirode Kopački rit, te su izrazili nadu u što skorije viđenje na slijedećem Kongresu ruralnog turizma.

Back to top button