1. LAG natječaj M2

Pitanje 1:

Da li je zadruga prihvatljivi korisnik za raspisani natječaj za mjeru 2?

Odgovor:

Sukladno LAG natječaju za provedbu Mjere 2 “Ulaganja u razvoj i održivost  poljoprivrede područja“, zadruge sa sjedištem na području LAG-a “Laura” su prihvatljivi prijavitelj. Međutim, kako bi zadruga bila prihvatljiv korisnik mora zadovoljiti i ostale uvjete natječaja. Svu natječajnu dokumentaciju i uvjete prihvatljivosti možete preuzeti na poveznici http://www.lag-laura.hr/lag-natjecaji/1-lag-natjecaj-m2/


Pitanje 2:

Može li se sada, nakon objave natječaja mijenjati nositelj OPG-a u cilju ostvarivanja bodova na osnovu žene nositeljice? Također me zanima ista stvar za ekološku, tj je li prihvatljivo upisivanje u registar nakon objave natječaja.

Odgovor:

Nositelj OPG-a može ostvariti bodove za kriterij odabira broja 4 ukoliko je u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu registrirani nositelj osoba ženskog spola ili osoba mlađa od 41. godine. U svrhu izbjegavanja umjetno stvorenih uvjeta za stjecanje pogodnosti sukladno članu 60. Uredbe (EU) br. 1306/2013, sve promjene koje nastaju nakon objave natječaja i mogu utjecati na dodjelu bodova za kriterij broja 4, smatrati će se stvaranje umjetno stvorenih uvjeta.

Promjene u  registru koje se odnose na ekološku proizvodnju su dozvoljene ukoliko promjenom istih ne dolazi do promjene ekonomske veličine. Prilikom izračuna ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva Savjetodavna služba neće uzimati u obzir izmjene u ARKOD-u/JRDŽ-u koje su nastale nakon 28. veljače 2018. godine.


Pitanje 3:

Molim vas odgovorite nam da li je kod prijave za natječaj u financijskom planu potrebno navesti točno određenu česticu kada se radi o kupnji ili zakupu zemljišta ili možemo samo navesti predviđeni trošak za tu aktivnost. Isto tako nas zanima da li prilažemo predračune za strojeve koje planiramo kupiti.

Odgovor:

S obzirom da se projektna aktivnost mora provoditi na području LAG-a „Laura“ (gradovi Biograd na Moru, Benkovac i općine Sukošan, Bibinje, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman, Škabrnja, Polača, Galovac, Stankovci, Lišane Ostrovičke) potrebno je navesti katastarsku česticu kako bi lokacija ulaganja bila provjerljiva. Za kupnju strojeva i opreme nije potrebno priložiti predračune.

Back to top button