Novosti

Obavijest pčelarima – do 20. travnja rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje za pojedine mjere u okviru Nacionalnog pčelarskog programa

Obavještavamo zainteresirane pčelare da 20. travnja 2022. godine ističe rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje u okviru Nacionalnog pčelarskog programa za pčelarsku godinu 2022. za mjere: Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara – podmjera Nabava novih pomagala, pribora i opreme koja se koristi u pčelarstvu, Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze te Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja.

Sukladno Pravilniku o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine (Narodne novine, br. 115/2019, 41/2020, 53/2020, 93/2021) prihvatljivi su računi za troškove nastale u provedbi navedenih mjera u periodu od 1. kolovoza 2021. godine do trenutka podnošenja zahtjeva, a najkasnije do 20. travnja 2022. godine.

Zbog primjene novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije u sektoru pčelarstva, u produženom periodu od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. godine, bit će prihvatljivi računi za troškove nastale isključivo u provedbi mjera Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara – podmjera Izrada i tisak informativnih materijala i Obnavljanje pčelinjeg fonda.

Naime, prema novim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, sektor pčelarstva je obuhvaćen kao zasebna sektorska intervencija u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. koji će započeti s primjenom od 1. siječnja 2023. godine. U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova kako bi se ostvarila potpora za ulaganja u sektoru pčelarstva, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo „pčelarske godine“, već će se primjenjivati načelo kalendarske godine.

Informacije o primjeni novih pravila za provedbu intervencija i ostvarivanje potpora u sektoru pčelarstva obuhvaćenih u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. od početka 2023. godine će biti pravovremeno objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: https://www.apprrr.hr/obavijest-pcelarima-do-20-travnja-rok-za-podnosenje-zahtjeva-za-sufinanciranje-za-pojedine-mjere-u-okviru-nacionalnog-pcelarskog-programa/

Back to top button