Novosti

Prve rate izravnih plaćanja kreću 15. veljače

U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju i uključujući poravnanja završiti do 30. lipnja, bit će isplaćeno 870 milijuna kuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su izvijestili da 15. veljače započinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno-proteinske usjeve.

Dodatna potpora od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Iz Ministarstva navode i kako u ožujku nastavljaju s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju i uključujući poravnanja završiti do 30. lipnja, bit će isplaćeno 870 milijuna kuna.

Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Dobrobit životinja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je u studenom lani poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,13 milijardi kuna.

Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćeno ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2018. godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako prva rata poticaja kreće na vrijeme da se poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu.

“Ove godine podebljali smo proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili,“ istaknuo je Tolušić.

Izvor: http://www.poslovni.hr/hrvatska/prve-rate-izravnih-placanja-krecu-15-veljace-evo-kome-ide-15-milijardi-kuna-od-drzave

Back to top button