Novosti

Malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima 13,3 milijuna kuna

Na natječaju za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je 13,3 milijuna kuna za 184 mala poljoprivredna gospodarstva. Djelatnici LAG-a LAURA pomogli su u pripremi i prijavi 4 projekta za koja su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna.

Rok za prijave na natječaj bio je do 1. listopada 2018. godine s početnom alokacijom od 7,5 milijuna kuna, no zbog velikog odaziva poljoprivrednih gospodarstava izmjenama natječaja alokacija je povećana na 13,5 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede na ovaj način pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj i povećanje prihoda.

Provođenje ovakvih mjera doprinosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socio-ekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

„Broj prijava na ovaj natječaj pokazuje želju za ostanak na selu i bavljenje poljoprivrednim djelatnostima. S početnih 7,5 milijuna kuna, dostupna sredstva povećali smo na 13,5 milijuna kuna jer je svako poljoprivredno gospodarstvo koje će nastaviti ili proširiti poljoprivrednu proizvodnju važno, a bespovratna sredstva za kupnju domaćih životinja, sjemena, sadnog materijala, izgradnju ili opremanje gospodarskih objekata odnosno povećanje proizvodnih kapaciteta pomoći će malim poljoprivrednicima da postanu veći.„

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Vlada Republike Hrvatske provodi nacionalne mjere za ostvarivanje ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2020. u sklopu koje je i financijska podrška za osiguravanje minimalnog standarda komunalne i socijalne infrastrukture. U to su uključeni i financijski instrumenti i bespovratne potpore poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ne mogu sudjelovati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika te na područjima gdje tradicionalno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski i socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

U okviru nacionalnih mjera Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2018. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine.

Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava možete pogledati ovdje.

Back to top button