Novosti

Procvat Biograda zahvaljujući EU sredstvima uz pomoć LAG-a “Laura”

Uz veliki angažman Lokalne akcijske grupe Laura na čelu s Ivanom Čupićem, i uz podršku gradskih vlasti, u Biogradu se aktivno radi na pripremi i realizaciji projekata sredstvima EU-a.

U narednim tjednima započinju brojni infrastrukturni radovi zahvaljujući upravo ovom modelu financiranja.

Poduzetnički inkubator

Do ljeta 2019. godine s radom će započeti prvi biogradski poduzetnički inkubator. Posao izgradnje i uređenja rasadnika poduzetništva koji će se nalaziti u Poslovnoj zoni težak je gotovo 38 milijuna kuna. Više od polovice tog iznosa, točno 20 milijuna kuna stiže bespovratno iz EU fondova. Naime, na natječaju kojeg je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Biogradu na Moru je odobren maksimalni iznos od 20 milijuna kuna za projekt nazvan “Razvoj i uspostava poslovne infrastrukture Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru (izgradnja i opremanje)”. Vrijeme realizacije je 24 mjeseca, tj. od srpnja 2017. do srpnja 2019. godine.

“Ovim projektom stvara se nedostajuća poduzetnička infrastruktura sa svim pratećim uslugama bitnim za povećanje konkurentnosti, održivosti, rasta i razvoja poduzetničkih inicijative u svim, a posebice osjetljivim ranim fazama razvoja. Povezujući postojeće resurse (spremnost lokalnog stanovništva na ulazak u poduzetništvo, funkcionalnu Industrijsku zonu, funkcionalan Poduzetnički inkubator Biograd na Moru, zainteresirani obrazovni, razvojni i inovacijski sektor) s konkretnim, jasno identificiranim potrebama ciljnih skupina poduzetnička početnika, poduzetnika u razvoju i/ili širenju poslovanja, potencijalnih poduzetnika, OPG-ova, zadruga, udruga i drugih dionika s gospodarskim djelatnostima.” – pojašnjeno je u projektnoj dokumentaciji.

Partneri na projektu su Poduzetnički inkubator Biograd na Moru d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., CEDRA Split j.d.o.o., dok su suradnici LAG Laura, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, Srednja škola Biograd, te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Polača, Pašman i Tkon.

Novi turistički centar

Osim ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, nije zenemarena niti ona turistička, pa će tako u sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija PP Vransko jezero” grad Biograd na Moru dobiti i novi Turistički informativni centar.

Biograd će tako u prostoru na samom ulaz na Poluotok u kojem se trenutno nalazi Centar za socijalnu skrb, već 2019. godine u reprezentativnom ambijentu dočekivati goste. U rekonstrukciju i opremanje zgrade investirat će se 4,2 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta je 22,3 milijuna kuna, a odobreni iznos je 18,96 milijuna kuna. Razliku od 3,34 milijuna kuna sufinancirat će projektni partneri – Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG Laura.

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

A osim izgradnje TIC-a u Biogradu, zahvaljujući ovom projektu uredit će se lučica Crkvine, izgradit će se dodatne drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu, provest će se monitoring utjecaja turističkih aktivnosti na ornitofaunu, te će se nabaviti električni vlak i solarna brodice za prijevoz posjetitelja, na dio biciklističkih staza bit će postavljen ekoasfalt. Sve to doprinijet će boljoj turističkoj slici biogradskog kraja koji gostima može ponuditi pravu ornitološku bajku.

Reciklažno dvorište Biograd na Moru

A da u Biogradu razmišljaju i o pravilnom razvrstavanju otpada, potvrđuje i projekt kojim se financira izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Biograd na Moru. Ukupna vrijednost projekta sa PDV-o iznosi 5,15 milijuna kuna, a udio EU sufinanciranja iznosi 4,36 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru.

Rad punom parom

U privlačenju EU sredstava za nove projekte ne miruje niti Komunalac d.o.o. Javna tvrtka, dijelom u vlasništvu grada Biograda na Moru, EU sredstvima financirat će projekte širenja kanalizacijske mreže. Naime, komunalno poduzeće Komunalac Biograd na Moru d.o.o. održava kanalizacijski sustav Biograd na Moru – Pašman – Tkon, tj. obuhvaća jedinice lokalne samouprave: Grad Biograd na Moru, i općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon.

Pa su tako ljetos među 74 projekata u vrijednosti od 300 milijuna kuna koje je odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Programa ruralnog razvoja, i projekti kojima je nositelj biogradski Komunalac.

Uz to, svakako se ne smiju zaboraviti niti dva ugovora teška gotovo 28 milijuna kuna. Pa je tako LAG Laura dobila 11,5 milijuna kuna, a FLAG Lostura 16 milijuna kuna za provedbu različitih aktivnosti.

U veljači je Agencija za plaćanja odabrala je 54 lokalne akcijske grupe (LAG) za provedbu lokalnih razvojnih strategija tijekom trajanja Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Uslijedilo je to nakon završenog postupka rješavanja po prigovorima i ponovne administrativne obrade, te postupka uvećanja javne potpore uslijed viška raspoloživih sredstava. Među 54 odabrana LAG-a su i tri koja pokrivaju teritorij Zadarske županije – Laura, Bura i Mareta, među kojima je LAG-u Laura odobrena najviši iznos, dok je LAG-u Bura odobreno 7,3 milijuna kuna, a LAG-u Mareta 7 milijuna kuna.

Lokalna akcija u ribarstvu “Lostura” je pak početkom ljeta na dobila 15,7 milijuna kuna koje će distribuirati putem javnih natječaja za sektor ribarstva na svom ribarstvenom području – grada Biograd na Moru, te općina Tkon, Pašman, Pakoštane i Sveti Filip i Jakov.

FLAG Lostura se našao u skupini prvih pet kojim je ministar Tomislav Tolušić uručio Odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Uz to u Biogradu su još na javni poziv za dodjelu EU sredstava prijavili i projekte Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd koji će se nalaziti u Staroj školi te uređenje Poduzetničke zone. Rezultati se još uvijek čekaju, no ako se pogleda dosadašnje iskustvo i uspješnost, realno je očekivati pozitivne vijesti i novi zamah u razvoju grada u srcu Jadrana.

Izvor: http://www.narodni-list.hr/posts/339985003

Back to top button