Novosti

Sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 10. listopada 2017. godine otvorilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama.

Ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva za 2017. godinu iznosi 114 milijuna kuna.

Poziv se provodi u okviru Prioritetne osi 4 ‘Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije’, Specifičnog cilja 4b1 ‘Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama’, Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014-2020.

Otvoreni Poziv namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima koja su registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s Nacionalnom klasifikacijskom djelatnosti (NKD), osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda. Važno je napomenuti i kako prijavitelji moraju djelovati pojedinačno, partnerske organizacije i partnerstvo nisu prihvatljivi, a potencijalni prijavitelji mogu prijaviti jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu je 350 tisuća kuna, dok je najviši iznos 20 milijuna kuna.

Pozivom se želi poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama, omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine energije, kao i smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije. Projektni prijedlozi u okviru ovog Poziva uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje OIE u proizvodnim pogonima mogu uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu poput uredskih zgrada, proizvodnih hala i sl.

Prijave na Poziv zaprimaju se od 10. studenog 2017. do 17. siječnja 2018. godine.

Tijekom postupka dodjele, potencijalni prijavitelji mogu kontinuirano postavljati pitanja s ciljem pojašnjenja dokumentacije Poziva, a odgovori će se objaviti tijekom postupka dodjele na mrežnoj stranici www.strukturnifondovi.hr u roku od 7 kalendarskih dana od dana zaprimanja pojedinog upita. Pitanja s jasno naznačenom referencom na Poziv moguće je postaviti isključivo elektroničkim putem na sljedeću adresu e-pošte: skop@mzoe.hr.

Više o Pozivu, kao i svu dokumentaciju, možete pronaći na linku: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1451

Back to top button