Novosti

Poljoprivrednici potpisali prve ugovore za 60 milijuna kuna vrijedne investicije – nakon 50 dana od zatvaranja natječaja za mjeru 4!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kao izaslanik predsjednika Vlade RH u petak, 8. rujna 2017. godine, otvorio je 25. jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

„Vlada RH i ja kao ministar poljoprivrede, poljoprivredu prepoznajemo kao stratešku djelatnost u nacionalnom gospodarstvu. Nizom mjera i zakonskim rješenjima želimo okrenuti novu stranicu u hrvatskom agraru, osnažiti proizvodnju i učiniti je konkurentnom za utakmicu kako na zajedničkom europskom tržištu tako i kroz izvoz na treća tržišta“, istaknuo je ministar Tomislav Tolušić u svom govoru. „Realizaciju Programa ruralnog razvoja RH ove smo godine stavili u petu brzinu.  Potvrđujemo to i  danas, nakon samo 50-tak dana od zatvaranja sedam natječaja za podmjere 4.1 i 4.2 za koje ukupna alokacija iznosi 900 milijuna kuna, prve ugovore potpisujemo upravo ovdje, danas na Bjelovarskom sajmu“, dodao je ministar Tolušić.

Nakon svečanog otvaranja i obilaska Sajma, ministar Tolušić prisustvovao je potpisivanju prvih ugovora o financiranju s Agencijom za plaćanja, za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i operaciju 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. Deset ugovora ukupne vrijednosti 60.162.075,80 kn potpisala je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić s korisnicima:

Obrt za proizvodnju i preradu gljiva i trgovinu „Andričić“, Agro Puškarić, poljoprivredni obrt, OPG Bešlić Marin, Citadela, zajednički ugostiteljski i poljoprivredni obrt, Dominik B., poljoprivredni obrt, OPG Strgar Antonio, „Agropomper“ Ivica Pomper, Croma-Varaždin d.o.o., Žumberački sinovi d.o.o. i Dukat d.d.

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava. Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50% odobrene potpore.

S obzirom da je ove godine Republika Mađarska zemlja partner, na svečanom otvaranju sudjelovao je i mađarski ministar poljoprivrede Sàndor Fazekas. Ministar Tomislav Tolušić ugostio je mađarskog ministra Sàndora Fazekasa na štandu Ministarstva poljoprivrede uz doručak s proizvodima s hrvatskih farmi. Prva međunarodna manifestacija „Doručak s hrvatskih farmi“ održana je u Budimpešti u svibnju ove godine gdje su hrvatski proizvođači predstavili svoje prehrambene proizvode s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med iz Lijepe naše, te brašno i kruh s hrvatskih polja.

 

Izvor: http://ruralnirazvoj.hr/

Back to top button