Novosti

VIDEO&FOTO: OAZA MIRA U RAŠTANIMA DONJIM Evo je, više od ovoga ne treba: najljepša kamena kućica u Dalmaciji!

U plodnoj ravnokotarskoj udolini smjestilo se selo Raštane Donje, a u selu u mirnoj prirodi okružena mladim maslinikom i ova mala dalmatinska kamena kuća udaljena samo tri kilometra od plaže i 22 kilometra od Zadra. Posebna u svakom pogledu kao niti jedna kuća koju smo dosad objavili odmah nas je osvojila i privukla pozornost svojim nenametljivim, ali šarmantnim izgledom, donosi Dom & Dizajn Jutarnjeg lista.

Građena je prema načelu malo je sasvim dovoljno! Pod uvjetom da je prostor iskorišten na razuman način te da su pri gradnji korišteni tradicionalni materijali, napominje nam ponosni vlasnik. Pritom misli na tradicionalnu dalmatinsku gradnju po kojoj su zidovi zidani dvostrano kamenom, a ne kako je danas uobičajeno opekom koja je naknadno obložena kamenim pločama. Zidovi na ovoj kućici imaju 50 centimetara debljine i samo je jedan kombinacija cigle i kamena, a razlog tomu je bio postavljanje instalacija.

I zaista, ova je kućica građena s puno ljubavi i od samog početka se pazilo na svaki, ali i najmanji detalj. Od pozicije i položaja samog objekta preko prirodne ventilacije koja omogućuje nesmetano strujanje hladnog i toplog zraka do fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije – 600 W i cisterne za vodu koja se koristi za sve, pa čak i za piće. I sve to na lijepoj velikoj parceli veličine 10.000 četvornih metara oplemenjenoj sa 365 stabala maslina. Može li bolje! Može. Osim po ljeti, kuća se koristi i tijekom zime za druženja s prijateljima uz kamin i finu spizu. Obično su to gradele ili peka. I naravno, sve to u ugodnom ambijentu interijera kućice koja ima sve potrebno za ugodan odmor četiri osobe: kuhinju, dnevni boravak i kupaonicu u prizemlju te spavaću sobu u potkrovlju.

Kućica nudi potpuni odmor u miru i tišini bez automobila, susjeda, ali i Wi-Fi-ja. Prvi je susjed udaljen 300 metara. A ako se pak zaželite društva, uvijek se možete uputiti do malog sela u kojem svi sve znaju, nešto popiti u caffe baru, obaviti kupovinu, ali i odigrati nogomet ili košarku.

Kuća je od lipnja ove godine ponuđena na popularnom Airbnbu. Gosti koji su je posjetili uglavnom su iz zapadne Europe, a glavni razlozi zbog kojih su odabrali kuću su – samoodrživost, ambijent i dizajn interijera. Cijeli proces gradnje možete pogledati u videu koji je do sada imao više od 90.000 pregleda.

Vlasnici su nastojali u svakome pogledu biti ne samo jedinstveni nego sve zajedno dobro povezati u jednu cjelinu koja će biti neovisna i funkcionalna sa što manjim utjecajem na prirodu. Mi kažemo bravo, a vi?

Pogledajte video:


IZVOR: Zadarski.hr

 

 

Back to top button