Novosti

Poduzetnicima na raspolaganju preko 5,6 milijuna kuna za obnavljanje neiskorištenih poslovnih prostora

Ministarstvo poduzetništva i obrta u četvrtak je otvorilo Javni poziv ‘Revitalizacija poslovnih prostora’ iz programa Poduzetnički impuls 2015. kroz koji je poduzetnicima osigurano 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za stavljanje u funkciju poslovnih prostora u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave za pokretanje poslovanja poduzetnika.Bespovratna sredstva namijenjena su mikro i malim poduzetnicima koji imaju sklopljeni Ugovor o dugoročnom najmu s državom ili jedinicom lokalne samouprave, s time da se na natječaj mogu javiti poduzetnici svih djelatnosti, osim onih koji se bave djelatnostima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, ugostiteljske djelatnosti, djelatnosti kockanja i klađenja te proizvodnje i prodaje kruha i peciva.

„Želimo u funkciju staviti neiskorištene poslovne prostore i omogućiti poduzetnicima da u njima rade. Ne želimo u našim gradovima gledati zapuštene lokale koji zjape prazni, a netko u njima može raditi“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodajući da u prihvatljive troškove ulaze svi troškovi uređenja i opremanja poslovnog prostora, troškovi prilagodbe, prenamjene i proširenja poslovnog prostora. Najniži iznos potpore koji pojedini korisnik prostora može dobiti iznosi 20.000 kuna, a najviši 50.000 kuna. Sredstva će se isplaćivati u dva dijela, 80 posto po zaključenju ugovora, a ostatak nakon odobrenja, ali ne prije 1. siječnja 2016. godine. Trenutno je u zakupu oko 100 poslovnih prostora u državnom vlasništvu, a neiskorištenih je 188. Procjenjuje se da je preko 400 takvih prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

U tijeku su nadmetanja za 62 poslovna prostora u vlasništvu države, a novi natječaji planiraju se objaviti krajem svibnja za Zagreb, tijekom lipnja za Karlovac, Varaždin i Osijek. Predstavljajući program ministar Maras pozvao je i čelnike lokalne samouprave da se uključe u ovaj program i poduzetnicima povoljno iznajme svoje poslovne prostore. Procjenjuje se da bi se ovom potporom u funkciju moglo staviti oko dvjesto prostora. Sredstva će se podijeliti u dva kruga u pedesetpostotnom omjeru, rok je prijave za prvi krug od 21. svibnja do 23. lipnja, a drugi krug planiran je za rujan/listopad 2015.

 link: JAVNI POZIV

Back to top button