Novosti

Otvoren “Dječji raj” u Mrljanama

U Mrljanama na otoku Pašmanu održana je građanska akcija izgradnje igrališta Dječjeg vrtića “Otok Pašman” pod nazivom “Dječji raj”.

Osim izgradnje igrališta, ovom inicijativom se pokušalo potaknuti stanovništvo općine Pašman na društveno koristan rad te općenito na aktivnije sudjelovanje u zajednici. Svrha inicijative je podići ukupnu kvalitetu života djece i njihovih obitelji u ovoj zajednici te promocija volonterstva i aktivnog rješavanja društvenih problema. Stanovnici općine Pašman su se odazvali u velikom broju kao što obično biva kad se na Pašmanu nešto organizira.

„U mjestu Mrljane djeca se osim u našem vrtiću koji se nalazi u susjednom mjestu Neviđane, nemaju odgovarajući prostor za igru i druženje pa se većina aktivnosti odvija oko prometne ulice. Iz tog razloga smo odlučili urediti prostor koji bi bio prihvatljiviji za stvaranje svih sretnih dječjih trenutaka jer igra je sama sebi svrha“, naglašava ravnateljica vrtića. „Igra je sredstvo u razvoju mašte, ona relaksira, olakšava shvaćanje svijeta koji ga okružuje, putem nje je moguće naći rješenja za probleme koji zabrinjavaju dijete (proigravajući razne neugodne događaje i strahove), ona pridonosi djetetovoj afirmaciji ličnosti. Mi odrasli možemo pomoći najmlađima tako da se pobrinemo za stvaranje uvjeta za igru (kvalitetne igračke, različiti materijali, adekvatan prostor, vrijeme)“ naglasio je Krešimir Ćosić, zamjenik načelnika Općine Pašman.

Ova građanska inicijativa je provedena zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade “Kajo Dadić” u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u iznosu od 12.982,50 kn. Ukupna vrijednost inicijative je 33,782.50 kn kn. Ostali iznos je sufinancirala Općina Pašman.

Iako je Otok Pašman jedan od malobrojnih otoka u Dalmaciji kojeg prati trend naseljavanja mladih obitelji s djecom, nedostaje mu mnoštvo popratnih sadržaja, a prije svega dječjih parkova i igrališta. Drastično nedostaje igrališta za djecu svih uzrasta, nedostaje rekreativnih površina. Općina Pašman pokriva 7 naselja na otoku Pašmanu. Nemoguće je imati dječji vrtić u svakom od tih mjesta, ali je u svakome prijeko potreban prostor za igru. Dječja bi igrališta trebala pružiti djeci što više mogućnosti za tjelesni i mentalni razvoj, naučiti ih uspostavljati socijalne kontakte, omogućiti im kolektivnu i samostalnu igru. Igrala bi trebala razvijati koordinacijske sposobnosti, muskulaturu gornjeg i donjeg dijela tijela, osjećaj ravnoteže.

Inicijativu “Dječji raj” su podržali i Općina Pašman, Komunalno poduzeće općine Pašman i LAG “Laura”.

 

izvor : LAG LAURA

 

IMG_0891 IMG_2107 IMG_0896 IMG_0885

Back to top button