Novosti

OBJAVLJEN PRAVILNIK ZA INVESTICIJE U AKVAKULTURI

U Narodnim novinama br. 99/14 objavljen je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere 2.1. „Proizvodne investicije u akvakulturi“. Predmet potpore su ulaganja u komercijalnu proizvodnju akvatičnih organizama namijenjenih prehrani ljudi, s ciljem povećanja proizvodnje i jačanja konkurentnosti i održivosti akvakulture. Navedena mjera obuhvaća uzgoj riba i školjkaša u moru i slatkim vodama, a korisnici su pravne i fizičke osobe ovlaštenici povlastice za akvakulturu (morsku/slatkovodnu).
Sredstva javne potpore za ovu mjeru iznose 5.010.000,00 eura, a pojedinačni korisnik može tražiti potporu za prihvatljive troškove koji nisu manji od 1.500 eura. Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 1.000.000 eura (u protuvrijednosti u kunama). Javna potpora iznosi 60% sveukupnih prihvatljivih troškova.

Temeljem navednog Pravilnika, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sljedeći će tjedan raspisati prvi natječaj, a sve potrebne informacije potencijalnim korisnicima ove mjere (vodiči za evidenciju korisnika te za podnošenje zahtjeva pomoću elektronske aplikacije AGRONET i sl.) bit će dostupne putem web stranice APPRRR:http://www.apprrr.hr/mjera-21-proizvodne-investicije-u-akvakulturi-1029.aspx

Podsjetimo, Europski fond za ribarstvo je financijski instrument Europske unije namijenjen sektoru ribarstva za sedmogodišnje programsko razdoblje od 2007.-2013. Glavni cilj fonda je poboljšanje konkurentnosti sektora ribarstva te doprinos stvaranju ekološki, ekonomski i socijalno održivog ribarstva.  Republika Hrvatska u ovom programskom razdoblju (u okviru Operativnog programa za ribarstvo) provodit će 4 mjere, od čega su 3 namijenjene sektoru ribarstva (mjera trajne obustave ribolova  putem uništenja ribarskih plovila ili njihovom prenamjenom na djelatnosti izvan ribarstva, mjera privremene obustave ribolova te mjera proizvodnih investicija u akvakulturi) dok je jedna, u obliku tehničke pomoći, namijenjena administraciji odgovornoj za upravljanje i kontrolu provedbe Operativnog programa (Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede).
Obzirom da je RH pristupila EU dana 1. srpnja 2013. godine, provedba i sufinanciranje mjera koje Operativni program za ribarstvo predviđa u okviru sadašnjeg programskog razdoblja odnose se na 2013. godinu, s provedbenim periodom tijekom 2014. i 2015. godine.

Izvor: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Back to top button