Novosti

Hrvatska poslala Program za ruralni razvoj u Europsku komisiju

Nakon više od godinu i pol dana intenzivnog rada Ministarstva poljoprivrede na Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., isti je služeno,  16. srpnja 2014. upućen na usvajanje Europskoj komisiji. Ne zanosimo se idejom kako će ova verzija biti bezuvjetno prihvaćena, no trud i rad svih naših djelatnika, kao i komentari naših europskih kolega, daju nam za pravo vjerovati kako smo izradili dobar i kvalitetan program.

U sljedećim mjesecima će Program detaljno proučiti stručne službe Europske komisije, te nam dostaviti svoje komentare, a na nama je da u skladu s njima Program podignemo na jednu višu razinu.

Budući osim našeg, Komisija odobrava i program ostalih zemalja članica (od kojih neke imaju i po dvadesetak regionalnih programa), prve komentare očekujemo do kraja kolovoza. Krajnji rok do kojeg Program mora biti prihvaćen je 15. siječnja 2015. godine.

Do tada će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja objaviti natječaje za nekoliko mjera Programa. Prvo nas očekuje natječaj za mjeru 5 – Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, iz koje možemo financirati obnovu velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniju.

Potom slijedi raspisivanje natječaja za mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu i to za podmjere 4.1 i 4.2, a nakon toga i za Mjeru 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjimaOd 2015. godine u provedbu će se uključiti i ostale mjere.

Ministarstvo poljoprivrede sada očekuje složen posao izrade Pravilnika o provedbi svih mjera/podmjera, koji će po izradi proći proceduru Javne rasprave, a potom i biti objavljeni u Narodnim novinama.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Back to top button