Novosti

Velika šansa za razvoj ruralnih krajeva

Radionica i javna rasprava o provedbi LEADER mjere unutar programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. održana je jučer u Velikoj vijećnici Zadarske županije, a uz predstavnike lokalnih akcijskih grupa – Mareta, Laura i Bura na radionici su bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Raspravljalo se o LEADER mjeri u dosadašnjem IPARD programu i u novom Programu ruralnog razvoja, specifičnosti provedbe LEADER programa u Zadarskoj županiji, te o samom Programu ruralnog razdoblja 2014.-2020. godine.

Više o programu i onome što se nudi za ruralne sredine u Zadarskoj županiji kazali su Marija Huljarić iz LAG-a Mareta i Ivan Čupić iz LAG-a Laura.

-Završili smo niz projekata financiranih od strane Europske unije, sredstvima iz Hrvatske i od raznih zaklada, a od prošle godine postali smo akreditirani i imamo ugovore na 900 tisuća kuna za period od dvije godine kako bismo se pripremili za povlačenje značajnijih sredstava iz programa LEADER, kazao je Čupić.

Unutar programa ruralnog razvoja financirat će se razni projekti, iako je tek nacrt može se pretpostaviti kako će se putem njega moći financirati izgradnja razne infrastrukture, poljoprivrede, prerade, ovisno o prioritetima određene sredine.

-Naglasila bih da će tu biti dvije linije financiranja – jedna je ona od Ministarstva, a druga u sklopu LEADER mjere su sami LAG-ovi koji će moći raspisivati natječaje za svoje područje. Zanimljivo je za lokalno stanovništvo to što će biti manja konukurencija, a LAG-ovi će određivati koji su projekti dobri i u skladu sa strategijom. Znači, lokalno odlučivanje, kazala je Huljarić.

Ovim programom nude se velike mogućnosti za razvoj ruralnih sredina. Ivan Čupić dodao je i kako već sada LAG-ovi mogu odobriti dodatnih 30 bodova za IPARD natječaj.

-Naš Upravni odbor odlučuje je li projekt u skladu sa strategijom i onda mu dajemo 30 bodova unaprijed. Od šest projekata koje smo imali, dva su dobila ugovore, jedan je otpao i za tri čekamo rezultate. Dvije uljare su dobile pedeset posto sredstava. Za godinu dana to će biti puno veća sredstva, kazao je Čupić.

Predstavnici LAG-ova u ovome vide ogromne mogućnosti, a nadaju se kako će program biti uspješan.

Izvor: Zadarski list

Back to top button