Novosti

U ruralna područja treba ulagati, a novca nema

U organizaciji županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske procese u Gradskoj knjižnici u Benkovcu jučer je održano predavanje na temu “Europski fond za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj – primjena za multisektorske korisnike – s naglaskom na područja s otežanim uvjetima gospodarenja i manje razvijana područja”.

Predavanje je održala tajnica Hrvatske LEADER mreže Bojana Markotić Krstinić, diplomirana inženjerka agronomije iz Zagreba. Bilo je tek šestero nazočnih: županijski pročelnik Davor Lonić, Ivan Atelj iz Zagrada, Tomislav Ceranja iz Benkovca, ravnatelj Gradske knjižnice Mile Marić te benkovačka pročelnica i viša stručna referentica, Paulina Kulaš i Marija Bešlić.

– U razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj je iz europskih strukturnih i financijskih fondova na raspolaganju ukupno 10,423 milijardi eura, od čega je za ulaganje u rast i radna mjesta namijenjeno 8,397 milijardi eura, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura, kazala je Markotić Krstinić, koja je zadarskoj javnosti najviše znana iz projekta Centar planinskog turizma Sveto Brdo.

Za pomorstvo i ribarstvo raspoloživo je dodatnih 280 milijuna eura, za Inicijativu za zapošljavanje mladih u 2014. i 2015. godini 66,177 milijuna eura, te 456,147 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe 2014.-2016.

– Hrvatska je, kad je u pitanju podjela novca iz zajedničkog proračuna, imala nesreću da postane članica kad se EU okrenula štednji, ali kad je u pitanju doprinos tom proračunu njezine se obveze nisu jednako tako smanjile. Hrvatska je zasad davateljica a ne primateljica. Plaćamo članarinu EU a nismo povukli ni euro, kazala je.

– Za Hrvatsku je politika ruralnog razvoja vrlo važna, s obzirom da gotovo 40 posto stanovništva živi u ruralnim krajevima, u odnosu na prosjek EU od 24 posto. Pritom je omjer stanovništva iznad 60 i ispod 20 godina u ruralnim krajevima nepovoljniji nego u urbanim i prijelaznim, a osim prirodnog odumiranja, migracije mladih prema gradovima zbog nedostatka profesionalnih mogućnosti pogoršavaju demografsku, gospodarsku i razvojnu sliku ruralnih područja, naglasila je Markotić Krstinić.

Izvor: Zadarski List

Back to top button