Novosti

Nagrađene najbolje inovacije 7. Agro Arce

Mljekomat, inovacija čakovečke tvrtke Letina inox, dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 7. Agro Arci,međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji se ovog vikenda održavao u Biogradu na Moru. Zahvaljujući uspješnoj komercijalizaciji i plasmanu na tržištu, ova je domaća inovacija dobila najprestižniju nagradu sajma. Već 15-ak mljekomata u Hrvatskoj je u upotrebi, a kupca je našao i na ovogodišnjoj Agro Arci.

Nagrade za ovogodišnje izlagače

Nagradom Agro Arce nagrađeni su i:

  • MBO-T revolucija gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca
  • certificirano organsko gnojivo zadarske tvrtke Telluris-Medina
  • uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarde Čupić iz Vodnjana
  • propocijan kapsule i proizvodi od aronije tvrtke PIP iz Pisarovine
  • uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornj Vlade Moulisa iz Daruvara
  • naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca

Među njima su se našle i dvije inovacije – pakiranje kruha obloženo nano materijalom i proizvodnja inteligentnog i elektroničkog papira za operacijske sale dvojice inovatora iz Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran te znanstveni inovativni projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom “Prirodni, ekološki odabir za dobrobit zdravlja životinja i ljudi te gospodarstva”.

Nagrade i najmlađima

Nagradu Agro Arce u kategoriji mladih izlagača, dobili su učenici Osnovne škole Milke Trnine za grupu proizvoda od jabuka.Ove je godine u Biogradu predstavljeno više od 400 inovacija, proizvoda, projekata i tehnologija, a poseban naglasak ovogodišnje Agro Arce bio je na halal prehrambenoj industriji. Trojici izlagača – Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi MasVin iz Polače i poznatom slatinskom proizvođaču meda Agro Favoritu dodijeljeni su certifikati halal kvalitete.

Izvor: Agro klub

Back to top button