Novosti

„Hrvatski otočni proizvod“ početkom ožujka na manifestaciji „Škraping Tkon-otok Pašman 2014.“

U sklopu manifestacije Škraping Tkon-otok Pašman 8. i 9. ožujka u Tkonu na rivi s početkom u 9,00 sati održat će se tradicionalni, sada već 5. Sajam otočnih proizvoda.

Prijave na Sajam su zatvorene i konačna lista izlagača je objavljena, link na popis liste izlagača:http://www.skraping.hr/popis-prijavljenih-izlagaca-5-sajma-otocnih-proizvoda/

Kako su priopćili organizatori Općina Tkon i JKU Prvenj, na ovogodišnji Sajam otočnih proizvoda prijavilo se 17 otočkih izlagača, nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod“, koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a koji dolaze s otoka Pašmana, Dugog otoka, Cresa, Murtera, Hvara, Visa, Brača, Šolte, Paga, Prvića i poluotoka Pelješca, te 17 izlagača sa otoka Pašmana i Silbe koji još nemaju oznaku “HOP”, uz 6 izlagača koji dolaze kao gosti Sajma iz Biograda na Moru, sv. Filipa i Jakova i Zadra.

Otočni izlagači se predstavljaju s bogatom ponudom proizvoda koji se pretežno proizvode u malim serijama i to: maslinovo ulje, razni likeri, marmelade, sapuni na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja, suveniri od školjaka, rukotvorine-ručni rad pletene sprte i vrše, bokobrani za brodove te unikatna umjetnička djela izrađena u kamenu i od školjaka i ostali vrijedni proizvodi.

U suradnji sa Udrugom inovatora Zadarske županije, po prvi puta birat će se i najbolji otočni suvenir 5. Sajma otočnih proizvoda.

Cilj Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti podrijetla proizvoda sa otoka, održivi razvoj otoka kroz samozapošljavanje otočana te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ kojeg je nositelj i Škraping od 2010.

U sklopu Škraping tjedna, održat će se i radionica na temu: Kandidiranje za oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ a koju će voditi Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i voditeljica projekta „Hrvatski otočni proizvod“. Predavanje će se održati dan nakon utrke Škraping i to 09.03.2014. u prostorijama vijećnice Općine Tkon s početkom u 11,00 sati.

Izvor: http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=1868

Back to top button