Novosti

Osamdeset kilometara biciklom kroz Bukovicu i Ravne kotare

Netaknuta priroda, bogata flora i fauna te prekrasni pogledi omogućit će uživanje u vožnji biciklističkim stazama Bukovice i Ravnih kotara. Uvjeti za biciklizam kao oblik aktivnog odmora u ovom kraju su upravo idealni. Gosti obalnih destinacija imaju priliku upoznati se sa svim potencijalima ruralnih prostora koji su nadohvat ruke. Turistička zajednica Grada Benkovca i Grad Benkovac uz potporu Hrvatske turističke zajednice su pred završetkom uređenja dviju biciklističkih staza ukupne dužine 80 km. Ljubitelji biciklizma uskoro će na raspolaganju imati biciklističke staze kroz sela kojima dominira autentična ruralna arhitektura i stari običaji gdje će doživjeti istinski dašak prošlosti i tradicije, istaknuo je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Benkovac, naglasivši da se radi o dvije biciklističke staze od kojih je prva Pakoštane – Asserija dužine 28 km, a druga biciklistička staza prati rutu srednjovjekovne „Via Magne” čije je označavanje obavljeno prije dvije godine, u suradnji s udrugom „Ruralni tandem” iz Zagreba.

– Biciklistička staza Pakoštane – Asserija je realizirana u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pakoštane i prati priču povezivanja antičke luke drevne Asserije koja se nalazila upravo u Pakoštanima. Radi se o trasi koja na svom putu prolazi pored lokaliteta Crkvina u Šopotu gdje je pronađen zabat kneza Branimira te prolazeći kroz povijesnu jezgru Benkovca nastavlja prema drevnoj Asseriji. Druga trasa je pred realizacijom te prolazi dionicom stare srednjovjekovne Via Magne koja je povezivala Nin i Knin. Radi se o biciklističkoj stazi ukupne dužine 52 km koja pored srednjovjekovne Via Magne povezuje i najmanje more na svijetu Karinsko more te preko Asserije završava u Benkovcu. Naziv staze je „Po srednjovjekovnoj Via Magni do najmanjeg mora na svijetu i drevne Asserije”.

– Ne sumnjamo da će biciklističke staze na najbolji mogući način ispuniti svoju svrhu, odnosno postati pravi promotori svih posebnosti ruralnog prostora Zadarske županije, zaključio je Čvrljak.

Izvor: Zadarski list

Back to top button