Novosti

2015. godine nominacija Asserije za EU fondove

Koliko je u Republici Hrvatskoj potrebno vremena od ideje do realizacije nekog projekta, zorno pokazuje primjer projekta Izgradnje arheološkog parka Asseria Nova u Podgrađu kod Benkovca. Idejni projekt Grada Benkovca u vrijednosti od oko 10 milijuna eura prezentiran je prije tri godine.

– Do kraja godine, sredinom prosinca, trebala bi biti gotova konzultantska izrada koja se tiče investicijskog ciklusa, specifičnih analitičkih podloga, obuhvata projekta, definiranje dionika, ciljevi i aktivnosti projekta, proračun projekta te izrada studije izvedivosti i analiza troškova i koristi projekta, kazala je dipl. ing. Paulina Kulaš, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i razvoj.

Realizacija konzultantske izrade bit će veliki korak bliže do financiranja izrade projektne dokumentacije te početka realizacije projekata financiranjem kroz strukturne fondove Europske unije.

– Iduće godine putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ishodit će se sva potrebna dokumentacija s kojom će se 2015. godine Asserija Nova nominirati za EU fondove, obznanila je Kulaš.

Radi se o četiri značajna razvojna projekta (Centar novih tehnologija Zadar, Zdravstveno-turistički centar Biograd na Moru, Centar planinskog turizma Sveto brdo na Velebitu, Lovinac – Jasenice, Izgradnja arheološkog parka Asseria Nova u Podgrađu) koji su izabrani zajedno s još 28 projekata kao najvažniji regionalni razvojni projekti iz cijele Republike Hrvatske.

– Asseria Nova spominje se s težinom procijenjenom na oko 10,5 milijuna eura. Treba naglasiti kako je izrada projekta po najnovijem proračunu vrijedna oko 9,5 milijuna eura s tim da je ishođenje dokumentacije “teško” oko jedan milijun eura, govori benkovačka pročelnica.

Vezuje se uz projekt arheološko-turističkog parka Asseria – Podgrađe. Polazište u liburnsko rimskom naselju Asseria. Urbanistički je plan usvojen. Park se planira na ukupnoj površini od 168,5 hektara.

– Na natječaj kojeg je protekle godine raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, shodno programu financiranja tehničke pomoći za pripremu kvalitetnih projekata i jačanja absorpcijskih kapaciteta regionalne i lokalne razine za korištenje EU sredstava,  Grad Benkovac je preko Zadarske županije nominirao projekt “Izgradnje arheološkog parka Asseria nova”. Navedeno ministarstvo prihvatilo je ovaj prijedlog te je odlučilo odobriti tehničku pomoć za pripremu projektne ideje, podsjeća Kulaš.

Benkovac računa ovim projektom prodrijeti u turističku kartu sa specifičnom ponudom spoja ruralnog turizma i tradicija s arheološkom baštinom Asseria nova u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta predviđa izgradnju recepcije, lapidarija – galerije, suvenirnice, ugostiteljskog objekta, prostorija za predavanja i projekcije, žele i malu klesarsku radionicu te dormitorij u kojem bi bili smješteni arheolozi, predavači i studenti iz cijelog svijeta. Zamišlja se kao kompleks sa 16 malih prizemnih apartmana s atrijem.

Izvor: Zadarski list

Back to top button