Novosti

Održana je prva info radionica na temu sačuvanja i obnove suhozida i bunja u Općini Tkon

 

Proteklog vikenda,  u organizaciji Lokalne akcijske grupe LAURA i TZO-Tkon, a uz potporu OTP banke i Zadarske županije, održana je prva info radionica na temu sačuvanja i obnove suhozida i bunja u Općini  Tkon. U subotu je radionica započela predavanjem gosp. Filipa Bubala iz Udruge „4 GRADA – DRAGODID“. Nakon predavanja o o tehnici suhozidne gradnje i mogučnostima zaštite okupljeni „ljubitelji“ suhozida na terenu su obnovili dio urušenog suhozida. U nedjelju ujutro, nakon uvodnog sastanka na terenu je započeta inventarizacija suhozidne baštine, fotografiranje i označavanje lokacija suhozida za javni popis hrvatske suhozidne baštine koji se nalazi na web stranici www.suhozid.hr. U planu je nastavak radionice u jesen te početak obnove kompleksa suhozidne gradnje na jednom od lokaliteta u Općini Tkon.

Cilj ovakvih radionica je upoznavanje mlađih generacija o vrijednostima suhozida, tehnici suhozidne gradnje općenito, povijesti i  načinu njihovog nastanka, prevenciji devastiranja naše ruralne baštine te sačuvanju iste, a kroz sve ovo stvoriti zanimljiv turistički proizvod.

„Ministarstvo  kulture Republike Hrvatske prihvatilo je modalitet zaštite suhozida kroz zaštitu same tehnike gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Vještina zidanja „u suho“ tako je zaštićena na nacionalnoj razini rješenjem o preventivnoj zaštiti čije je trajanje 3 godine. U te bi se tri godine trebao evaluirati ovaj pristup zaštiti suhozida te pripremiti konačno rješenje o trajnoj registraciji.  Ponosni smo da je udruga 4 GRADA DRAGODID imala istaknutu savjetodavnu ulogu u definiranju ovakvog koncepta zaštite suhozida“ . izvor  www.dragodid.org

Back to top button