Novosti

950.000 kuna čeka poljoprivrednike

U Zadarskoj županiji 950.000 kuna bespovratnih sredstava potpore čeka poljoprivrednike. Riječ je o nastavku poticanja razvoja poljodjelstva, ribarstva i općenito ruralnog razvoja koje se već godinama odlukom župana Stipe Zrilića nastavlja provoditi putem Upravnog odjela za poljoprivredu.

Natječaj za sredstva otvoren je do 30. rujna, a do sada je pristiglo zahtjeva za oko 20 posto naznačenih sredstava, dakle prostora, odnosno sredstava za nove zahtjeve je dosta.

– Obično nam većina zahtjeva dolazi tijekom rujna za ono odrađeno kroz proljeće i ljeto pa ne sumnjamo da će zahtjeva biti. Uostalom svjedoci smo da se u ruralnom prostoru, poljoprivredi i ribarstvu događaju stalni iskoraci i projekti. Naravno ovdje je riječ o poticajima, dakle bespovratnim sredstvima koje možemo svrstati u mikropoduzetništvo, a ne namijenjenih velikim ulagačima i tvrtkama. Osim poljoprivrednika, OPG-ova i poduzetnika sredstva su dijelom namijenjena i lokalnim samoupravama i TZ-ima kada su u funkciji ruralnog razvoja, napominje Danijel Segarić.

Potpore se dijele u pet potprojekata: potpore za pripremu projektne dokumentacije (tehničko-idejni projekti, glavni projekti, itd., financijske dokumentacije – financijski plan, investicijske studije, konzultantske usluge, potom za potpore organizatorima i sudionicima manifestacija, a riječ je o manifestacijama koje unaprjeđuju poljodjelstvo ili trženje seoskih proizvoda, promocije i sl. Potpore su i za ruralni turizam i tradicijske proizvode, označavanje proizvoda, promidžbu i marketing, opremanje i adaptaciju objekata, infrastrukturu, nabavu imovine i opreme… Postoje i potpore za udruge i zadruge, odnosno proizvođačkim grupama za njihove projekte i organizacije, edukacije, radionice, ili opremu, a peta skupina potpora namijenjena je lokalnim samoupravama za infrastrukturu – poljske i šumske puteve ili njihovo projektiranje, kao i bunara i vodosprema.

Back to top button