Novosti

Održana konferencija za medije u sklopu projekta “Small local communities for protecting Nature” iz programa Comenius

Na održanoj konferenciji za medije predstavljena je računalna i multimedijalna oprema koju je Grad Biograd na Moru kupio sredstvima Europske unije kroz vrijedan projekt “Small local communities for protecting Nature” iz programa Comenius kojeg Grad Biograd na Moru provodi zajedno s mađarskim gradom Felsonyekom. Riječ je o opremi čija je vrijednost 35.000 kuna, a kupljena su dva prijenosna računala, kamera, foto aparat, kopirka, te laserski pisač u boji. Nabavljenu opremu koristit će Osnovna škola Biograd za potrebe provedbe projekta, a ostat će im u trajnom vlasništvu za korištenje i nakon projekta. Opremu je u ime škole primio ravnatelj Jordanko Miloš koji je tim povodom istaknuo kako su za provedbu projekta najvažniji profesori te zahvalio Gradu Biogradu i gradonačelniku Felsonyeka Beli Baloghu na dosadašnjoj suradnji.

Konferenciji za medije nazočili su Ivan Čupić, voditelj LAG-a “Laura”, Jordanko Miloš, ravnatelj Osnovne škole Biograd, te Bela Balogh, gradonačelnik Felsonyeka zajedno s mađarskom delegacijom koju su činili dvije profesorice te jedan stručnjak.

Ivan Čupić, voditelj LAG-a “Laura”, koji je zajedno s Osnovnom školom partner na projektu, otvorio je konferenciju te naglasio kako je ovo samo jedan od projekata koje je Grad Biograd na Moru potpisao. Dosada je Grad potpisao nekoliko projekata u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna od čega je pola već završeno, a pola se provode. Osim programa Comenius, Grad Biograd na Moru ima iskustva i s ostalim programima – IPARD, Mladi na djelu, Kultura samo su neki od njih, dok je u programu Europa za građane Grad Biograd na Moru najbolji u Hrvatskoj.

Asistent na projektu, Ante Ćurković, ukratko je novinarima predstavio projekt i dosadašnje aktivnosti, te najavio sljedeće. Također je predstavio i zajedničku Internet stranicu na kojoj se nalaze sve važnije informacije o projektu, prezentacije koje su održane na dosadašnjim sastancima i fotogalerija. http://www.biogradnamoru-felsonyek.eu/index.php?lang=en

“Small local communities for protecting Nature” projekt je koji se provodi kroz Program za cjeloživotno učenje, Potprogram Comenius, aktivnost Regio partnerstva.  Projekt traje dvije godine (2012.-2014.), a ukupna vrijednost projekta iznosi 400.000 kuna. Dosada je uplaćeno 260.000 kuna od čega je kupljena oprema. Riječ je o bilateralnoj suradnji dvaju gradova iz Mađarske i Hrvatske čiji su partneri osnovne škole, te po jedna organizacija sa svake strane – udruga za zaštitu okoliša iz Mađarske te LAG “Laura” iz Hrvatske.

Projekt je namijenjen nastavnicima osnovnih škola koji prenose znanje o zaštiti okoliša svojim učenicima, koji su ujedno i krajnji korisnici ovog projekta. Ciljevi projekta su podizanje svijesti o zaštiti okoliša među djecom, te razvoj materijala i metodologije za nastavnike osnovnih škola ali i za ostale građane malih lokalnih zajednica na temu zaštite okoliša.

Ovaj zajednički projekt obuhvaća osam važnih tema, neposredno ili posredno povezanih sa zaštitom prirode: (1) zaštita zraka, tla i vode; (2) zaštita flore i faune; važnost biološke raznolikosti; (3) naš ekološki učinak; (4) klimatske promjene; (5) zaštita izgrađenog okoliša; (6) novi i obnovljivi izvori energije; (7) rijetko obrađeni ekološki problemi: buka, svijetlo, okus, miris; (8) nuklearna energija.

Potprogram Comenius obuhvaća predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu promicanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, poticanje osobnog razvoja sudionika, razvoj i usavršavanje vještina i kompetencija te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Sudjelovanjem u potprogramu Comenius utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, ističe se njegova europska dimenzija, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.

 

Back to top button