Novosti

Izaslanstvo Zadarske županije posjetilo Rzeszow u Podkarpatskom vojvodstvu i sajam EKOGALA 2013.

Izaslanstvo Zadarske županije, predvođeno pročelnikom za poljoprivredu, Danielom Segarićem te predstavnicima triju LAG-ova Marete, Bure i Laure, u dvodnevnom posjetu 24. i 25. svibnja 2013. godine za vrijeme trajanja sajma EKOGALA 2013. su posjetili Rzeszow, sjedište partnerske poljske regije Podkarpatskog vojvodstva. Uz sudjelovanje na ovom međunarodnom sajmu ekoloških proizvoda, gdje su na štandu Zadarske županije predstavljeni Poljacima ekološki proizvodi poput maslinovog ulja, vina i marmelada od smokava uz promidžbu turističke ponude Zadarske županije od strane Turističke zajednice Zadarske županije. Tijekom boravka organiziran je radni sastanak LAG-ova sa područja Zadarske županije i razmjena iskustava sa kolegama iz LAG-ova ove poljske regije. U Podkarpatskom vojvodstvu postoji 31 LAG, a na sastanku sa izaslanstvom Zadarske županije u Uredu Maršala Podkarpatskog vojvodstva su bila nazočna dva najveća i financijski najbolje organizirana LAG-a, Eurogalicija i LAG Partnerstvo 5 Općina.
Daniel Segarić je na početku istaknuo kako je ruralni razvoj važan za Zadarsku županiju budući je gotovo 90% prostora Zadarske županije ruralno područje. – Postoji velika mogućnost korištenja financijskih sredstava u svrhu razvijanja poljoprivrede i stoga cilj nam je što veće korištenje EU fondova u tu svrhu. Financijska kriza se odrazila i na financijski potencijal provedbe novih projekata ali ćemo zato nastojati taj nedostatak nadoknaditi što boljom pripremom projekata tako da ulaskom Hrvatske u EU možemo što prije pristupiti kvalitetnijoj provedbi razvojnih projekata u sektoru poljoprivrede. U Zadarskoj županiji LAG -ovi imaju pravno-tehničke probleme i upravo iz tog razloga poljska iskustva su nam korisna te se nadamo što boljoj suradnji u budućnosti, rekao je Segarić.
Zatim su hrvatski LAG-ovi i njihovi predstavnici nazočne upoznali sa podacima o teritorijalnoj zastupljenosti, aktivnosti koje se provode i planovima za budućnost. Mirjana Zubčić iz LAG-a Bura, Ivo Moković iz LAG-a Mareta i Ivan Ćupić iz LAG-a Laura su istaknuli podatke o aktivnostima na projektima u sklopu Programa Leader  te naveli ukratko vlasničku strukturu i sustav poslovanja  i financiranja svojih aktivnosti. Na kraju je najavljen LAG Summer Festival događaj koji će se održati u razdoblju od 5. do 7. srpnja 2013. godine u Biogradu n/M. Poljski predstavnici su pozvani da sudjeluju u prvom festivalu LAG-ova u Hrvatskoj na kojem su se već najavile Lokalne akcijske grupe  iz nekoliko susjednih zemalja, BiH, Slovenije, Italije. Biogradski ljetni festival LAG-ova kojem je cilj spajanje plavog i zelenog i prezentacija kontinentalnih proizvoda na moru održati će se u vrijeme kada u Biogradu boravi oko 20.000 turista, a biti će to i prilika da se sa kolegama iz zemalja članica EU proslavi ulazak Hrvatske u EU – u zajednicu u koju je kulturno i povijesno oduvijek i pripadala.
Poljski LAG-ovi, Partnerstvo 5 općina i Eurogalicija su predstavili svoje članove, Roberta Kuraszkiewicza, Mareka Misiura, Boguslawa Kida i Jerzya Koziarza i prenijeli neka od svojih iskustava u financiranju i upravljanju. LAG-ovi se između ostalog bave izradom Lokalne razvojne strategije, razvojem infrastrukture i malih poljoprivrednih poduzeća. Najavili su zakonske promjene pri osnivanju LAG-ova u Poljskoj gdje će se manja udruženja koja pokrivaju prostor sa manje od 30.000 stanovnika morati spajati sa većim udruženjima. Nadalje raspravljalo se i o konkretnim oblicima suradnje na projektima na području kulture, turističke promocije i očuvanja kulturne baštine obiju regija. Iskazali su svoju podršku i zadovoljstvo skorim ulaskom Hrvatske u EU te naglasili važnost očuvanja vlastitog nacionalnog identiteta što donosi samo dodatnu vrijednost ovoj velikoj zajednici europskih naroda.
Sa članom Skupštine Podkarpatskog vojvodtva Lucjanom Kuzniarom i njegovim suradnicima raspravljalo se o ovogodišnjem sajmu EKOGALA 2013. te su mu preneseni pozdravi u ime župana Zadarske županije u želji da se ova kvalitetna međunarodna regionalna suradnja nastavi sa još puno novih kvalitetnih inicijativa sa obje strane. Predstavljen je grad Sokolow koji je smješten sjeverno od Rzeszowa a gradonačelnik ovog grada je izrazio želju da postane grad partner nekom od gradova u Zadarskoj županiji.

Izvor: http://www.zadarska-zupanija.hr/index.php/13-content/novosti-iz-zupanije/1304-izaslanstvo-zadarske-zupanije-posjetilo-rzeszow-u-podkarpatskom-vojvodstvu-i-sajam-ekogala-2013

Back to top button