Novosti

Bogatstvo sirotinjskih jela na bukovačkom gastrostolu

U povodu Županijskih dana u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković u Benkovcu pod krošnjom velikog divljeg kestena pravi gurmanski spektakl – na gastrostolu Ravnih kotara i Bukovice predstavljena su autohtona jela.

– Ne radimo ništa neobično, želimo oteti od zaborava ova naša jela, koja nisu ni skupa, ni brza, ali su naša, rekao je Vanja Čvrljak, direktor TZG Benkovca.

Pritom je naglasio kako Bukovica i Ravni kotari imaju bogatu prirodnu i kulturno-povijesnu raznolikost kao osnovu za razvoj ruralnog turizma.

Na drugoj po redu gastromanifestaciji autohtonih jela pod nazivom Bukovačko – ravnokotarski stol, sve što se moglo vidjeti moglo se dakako i kušati, a pripremili su to članovi KUD-a Branimir iz Benkovca.

Stara benkovačka jela iz vatrenice – kuhani puževi, šparoge s jajima, beskvasni kruh priška, benkovački prisnac, vara, krumpir i pašta, pula sa skuton, svakober ili mišancija, benkovačko zelje, pivac pod pekom, arambašići, često su nazivana i sirotinjskom, zbog svoje jednostavnosti i jeftinoće. Prave su delicije za recesiju.

Izvor: Zadarski list

Back to top button