Novosti

Zadar i Biograd u društvu sa 7.000 gradova iz 155 zemalja

Biograd na Moru i Zadar i ove godine su u subotu navečer bili dijelom globalnog svijeta, u društvu sa sedam tisuća gradova iz 155 zemalja koji su na jedan sat utonuli u mrak.

– Riječ je o globalnoj akciji “Sat za planet Zemlju” u kojoj se gašenjem rasvjete na cijelom ili dijelu grada potiče stotine milijuna ljudi da poduzmu pozitivne mjere za zaštitu okoliša te da razmišljaju o štednji energije tijekom cijele godine, kazala je Martina Stevanja, predsjednica Savjeta mladih Biograda na Moru, inicijatora akcije u ovom gradu.

Na ovaj se način u donositelja odluka i stanovništva svijeta želi probuditi svijest o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa te upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca.

Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Eiffelova tornja, egipatskih piramida, londonskog Tower Bridgea, grčke Akropole, Harbour Bridgea u Sydneyu ili Empire State Buildinga u New Yorku u vremenu od 20.30 do 21.30 sati “zamračio” se i zadarski Forum, dok je u Biogradu na sat vremena bila ugašena javna rasvjeta.

Izvor:Zadarski list

Back to top button